Ražani hleb
Potrebno je:
400 g ražanog brašna
100 g pšeničnog brašna
1 kockica svežeg kvasca (40g-50g)
1,5 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
50 ml ulja
1 kašičica kima (u zrnu)
2 kašike pšeničnih sušenih klica
400 ml tople vode
Priprema:
1. U toploj vodi, sa dodatkom 1,5 kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so, kim, pšenične klice (koje se kupuju u prodavnicama zdrave hrane) i promešati. Zatim dodati ulje i pripremljeni kvasac pa zamesiti testo. Testo prebaciti na malo pobrašnjenu podlogu, oblikovati ga u loptasti oblik i vratiti u nauljenu vanglicu. Prekriti vanglicu kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste, da se masa testa udvostruči.
2. Pleh veličine 30 cm x 11 cm x 8 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Prebaciti testo zatim na blago nauljenu podlogu i razvući ga u pravougaoni oblik dužine pleha u kome će se peći hleb. Uviti testo u rolat i prebaciti ga u pleh. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti testo da naraste, da popuni pleh. Rernu zagrejati na 180 stepeni i hleb staviti da se peče 35-40 minuta.
3. Pečeni hleb prebaciti na rešetku i ostaviti da se potpuno ohladi pre sečenja.
Veoma ukusan hleb koji ostaje mekan i svež i narednog dana...
Коментари
Постави коментар