Hleb od speltinog brašna


 

Potrebno je:

400 g speltinog belog brašna T-630
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica soli
1 kašika meda (ili 1,5 kašičica šećera)
2 kašike maslinovog ulja
330 ml tople vode

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati suvi kvasac i so i promešati. Zatim dodati med, ulje i toplu vodu. Kašikom dobro promešati. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 4 sata. Zatim testo izručiti pomoću silikonske špatule na dobro pobrašnjeni sto. Širokom silikonskom špatulom za testo, preklopiti testo sa svih strana formirajući loptasti oblik. Pomoću špatule testo prebaciti u zemljanu posudu koja je obložena pek papirom (ja sam hleb pekla u zemljanoj posudi, a možete da ga pečete i u odgovarajućoj dubljoj šerpi sa poklopcem), posuti ga sa brašnom, malo ga zaseći po površini i poklopiti. Ostaviti da hleb raste još jedan sat. Sigurno će te se pitati zašto ovoliko vremena treba da hleb raste. Svakom integralnom brašnu, pa i ovom speltinom belom brašnu treba više vremena da bi testo naraslo. Sa ovim vremenom testo dobije prepuno mehurića i po malo kiselkasti ukus, kao kada su nam ga bake spremale.

2. Zemljanu posudu (sa poklopcem) staviti u hladnu rernu i rernu uključiti na 200 stepeni. Od vremena kada se rerna ugreje hleb pečite 40 minuta. Zatim, pažljivo skloniti poklopac i nastaviti pečenje sve dok hleb ne porumeni. Pečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti ga na rešetku da se prohladi. 

Savršeno hrskavi hleb koji se ne mesi, uspeće svakome...


Коментари

Популарни постови