Lisnate posne kiflice


 

Potrebno je:

900 g brašna + 3 kašike 
500 ml tople vode
1 kockica svežeg kvasca (40g)
2 kašičice šećera
1,5 kašičica soli
1 kesica praška za pecivo
100 ml ulja
3 kašike posnog majoneza

Za premazivanje korica:

100 g - 120 g margarina

Za premazivanje kiflica:

posni majonez

Priprema:

1. U vanglicu sipati toplu vodu, dodati dve kašičice šećera, razmrviti kockicu kvasca, promešati i ostaviti pokriveno da se kvasac aktivira. Zatim dodati ulje, pola količine brašna, majonez i varjačom dobro sjediniti. Ubaciti ostatak brašna, prašak za pecivo i so i zamesiti testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu i uz dodavanje tri kašike brašna umesiti mekano testo. Testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti ga u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da testo naraste, oko 1 sat. 

2. Zatim testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, podeliti ga na 8 jednakih delova i svaki deo oblikovati u lopticu. Loptice testa poređati na pobrašnjenu podlogu, prekriti ih providnom folijom ili običnom plastičnom kesom i početi sa razvijanjem. 

3. Prve četiri loptice razviti tanko u krug, razvijene korice premazati omekšalim margarinom (četvrta korica se ne premazuje) i složiti ih jednu preko druge. Pokriti ih kuhinjskom krpom i ponoviti postupak i sa ostale četiri loptice testa. 

4. Uzeti prvu gomilicu kora i na pobrašnjenoj podlozi ih razviti tanko u veliki krug (debljina razvijenog kruga je 3 mm) i krug iseći na 16 trouglova. Svaki trougao uviti u kiflicu. Prilikom uvijanja povlačiti gornji deo trougla naviše da bi kiflica imala što više namotaja. Kiflice možete filovati džemom po ukusu ili ih premazati tanko kečapom i staviti posni kačkavalj. Ja sam ih pravila prazne.. Ponoviti postupak i sa drugom gomilicom kora. 

5. Kiflice poređati u pleh preko pek papira. Ostaviti ih oko 1,5 sat da dobro narastu. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Narasle kiflice premazati posnim majonezom i staviti da se peču 20-23 minuta. Pečene kiflice prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti da se prohlade pa ih poslužiti. 

Veoma ukusne kiflice koje su potpuno mekane i narednog dana...

Коментари

Популарни постови