Posne lepinje za sendviče


 

Potrebno je:

400 g polubelog brašna T-850
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
230 ml tople vode
40 g rastopljenog margarina
3 kašičice mlevenog lana
6 kašika hladne vode

Za premazivanje lepinja:

rastopljeni margarin

Priprema:

1. 3 kašičice mlevenog lana staviti u manju šoljicu i preliti sa 6 kašika hladne vode. Dobro promešati i ostaviti na stranu (ova mešavina je odlična zamena za jaja u posnim receptima). U toploj vodi sa dodatkom kašičice šećera razmrviti kvasac, promešati, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se kvasac aktivira. 

2. U vanglicu staviti brašno (možete da koristite i belo brašno T-500), dodati so i promešati. Sipati rastopljeni (i malo prohlađeni) margarin, dodati potopljeni lan zajedno sa vodom u kojoj je bio potopljen i zamesiti testo.

3. Testo prebaciti na malo pobrašnjenu podlogu i oblikovati ga u loptasti oblik, pa ga ponovo vratiti u pobrašnjenu vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo udvostruči. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, izdužiti ga rukama u valjkasti oblik i podeliti na 7 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lopticu i poređati u odgovarajući pleh preko pek papira (moj pleh je bio veličine 35 cm x 20 cm). Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti pola sata da lepinje narastu.

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle lepinje premazati rastopljenim margarinom i staviti da se peču oko 30 minuta. Pečene lepinje umotati u kuhinjsku krpu, ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.

Veoma ukusne i mekane lepinje, nećete ni primetiti da su posne...

Коментари

Популарни постови