Tart sa borovnicama


 

Sastojci za koru:

250 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
80 g šećera
125 g hladnog maslaca
1 jaje (L veličine)

Beli fil:

500 g sitnog sira za kolače
2 jajeta
1 kašičica narendane korice limuna
1 kesica vanilinog šećera
4 kašike šećera u prahu
2 kašike gustina

Još je potrebno:

400 g borovnica (sveže ili zamrznute)
listići badema

Priprema:

1. Kora: Dno kalupa za tart veličine 28 cm obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Brašno staviti u vanglicu, dodati prašak za pecivo i šećer (šećer u kristalu) i promešati. Krupno narendati hladan maslac (prilikom rendisanja maslaca često ga provlačiti kroz brašno, tako će se maslac manje lepiti za rende) i prstima ga sjediniti sa brašnom. Dodati jaje i umesiti testo. Da vas ne buni, u početku će te misliti da se testo neće povezati, ali pod toplinom prstiju brzo će te dobiti glatko testo. Testo odmah staviti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom i razviti malo veću koru od dna pleha u kome će se kora peći. Prebaciti koru u pleh i prtiskanjem testa izvući stranice tarta. Višak testa odstraniti. Koru izbockati viljuškom i ostaviti je na stranu.

2. Borovnice odmrznuti i dobro ocediti (koristila sam zamrznute borovnice), pa ih rasporediti preko kore.

3. Beli fil: Sitan sir staviti u vanglicu (koristila sam Imlekov -  Moja Kravica sitan sir), dodati jaja, sitno narendanu koricu limuna, vanilin šećer, šećer u prahu i gustin. Žicom za mućenje dobro sjediniti sve sastojke i sipati fil preko voća. Preko fila posuti listiće badema (umesto listića badema možete da stavite i sitno iseckane lešnike, bademe ili orahe). Staviti kolač da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 40 minuta. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu pa ga prebaciti na tacnu za posluživanje. 

4. Možete odmah da ga isečete, ali najbolje bi bilo da kolač stavite u frižider da odstoji jedan sat pa da ga isečete. 

Jednostavan, brz i veoma ukusan desert.


Коментари

Популарни постови