Tart sa borovnicama
Sastojci za koru:
250 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
80 g šećera
125 g hladnog maslaca
1 jaje (L veličine)
Beli fil:
500 g sitnog sira za kolače
2 jajeta
1 kašičica narendane korice limuna
1 kesica vanilinog šećera
4 kašike šećera u prahu
2 kašike gustina
Još je potrebno:
400 g borovnica (sveže ili zamrznute)
listići badema
Priprema:
1. Kora: Dno kalupa za tart veličine 28 cm obložiti pek papirom i ostaviti ga na stranu. Brašno staviti u vanglicu, dodati prašak za pecivo i šećer (šećer u kristalu) i promešati. Krupno narendati hladan maslac (prilikom rendisanja maslaca često ga provlačiti kroz brašno, tako će se maslac manje lepiti za rende) i prstima ga sjediniti sa brašnom. Dodati jaje i umesiti testo. Da vas ne buni, u početku će te misliti da se testo neće povezati, ali pod toplinom prstiju brzo će te dobiti glatko testo. Testo odmah staviti na pobrašnjenu podlogu, posuti ga brašnom i razviti malo veću koru od dna pleha u kome će se kora peći. Prebaciti koru u pleh i prtiskanjem testa izvući stranice tarta. Višak testa odstraniti. Koru izbockati viljuškom i ostaviti je na stranu.
2. Borovnice odmrznuti i dobro ocediti (koristila sam zamrznute borovnice), pa ih rasporediti preko kore.
3. Beli fil: Sitan sir staviti u vanglicu (koristila sam Imlekov - Moja Kravica sitan sir), dodati jaja, sitno narendanu koricu limuna, vanilin šećer, šećer u prahu i gustin. Žicom za mućenje dobro sjediniti sve sastojke i sipati fil preko voća. Preko fila posuti listiće badema (umesto listića badema možete da stavite i sitno iseckane lešnike, bademe ili orahe). Staviti kolač da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 180 stepeni oko 40 minuta. Pečeni kolač izvaditi iz rerne, ostaviti da se potpuno ohladi u kalupu pa ga prebaciti na tacnu za posluživanje.
4. Možete odmah da ga isečete, ali najbolje bi bilo da kolač stavite u frižider da odstoji jedan sat pa da ga isečete.
Jednostavan, brz i veoma ukusan desert.
Коментари
Постави коментар