Posne ćufte u paradajz sosu
Sastojci za ćufte:
150 g crvenih sojinih ljuspica
100 g crnog luka
100 g šargarepe
2 veća čena belog luka
2 kašike prezli
2 kašike gustina
2 kašičice aleve paprike
1 kašika sušenog peršuna
2 kašike ulja
2 kašike gazirane vode
5 kašika brašna
suvi biljni začin, so i mleveni biber po ukusu
Sastojci za sos:
100 ml + 500 ml tople vode
250 ml pasiranog paradajza
1 kašika aleve paprike
1 kašika brašna
suvi biljni začin po ukusu
Priprema:
1. Sojine ljuspice staviti u dublju posudu, naliti ih sa toplom vodom i ostaviti da odstoje pola sata, pa ih dobro rukama iscediti. Oceđene sojine ljuspice staviti u odgovarajuću dublju posudu i dodati: sitno iseckani crni luk, pasirani beli luk, sitno narendanu šargarepu, prezlu, gustin, alevu papriku, iseckani peršun, ulje, gaziranu vodu, brašno i suvi biljni začin, so i mleveni biber po ukusu. Rukama dobro "umesiti" smesu. Vlažnim rukama otkidati delove smese i praviti loptice. Meni je izašlo 14 ćufti.
2. U manju činiju staviti pšenično brašno i svaku ćuftu dobro uvaljati u brašno. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje, oko 0,5 cm visine i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi (kod mene je to bilo na 5, na skali jačine 1-9). Na zagrejano ulje spustiti ćufte, poklopiti i pržiti 10 minuta. Zatim, pomoću dve viljuške preokrenuti ćufte, ponovo poklopiti i pržiti još 10 minuta.
3. Sos : U 100 ml hladne vode sipati kašiku brašna i žicom za mućenje rastvoriti brašno da ne ostanu grudvice. Dodati 500 ml tople vode, pasirani paradajz, alevu papriku, suvi začin po ukusu, sve promešati i sipati preko ćufti. Poklopiti, smanjiti temperaturu i krčkati sve do željene gustine sosa. Ćufte poslužiti sa posnim pire krompirom.
Veoma ukusan ručak...
Коментари
Постави коментар