Slani pužići


 

Potrebno je:

200 ml toplog mleka
100 ml tople vode
60 g šećera
1/2 kockice svežeg kvasca (ili 1 kesica suvog kvasca)
1 belance
100 ml ulja
1,5 kašičica soli
550-600 g brašna

Za premazivanje korica:

50 g maslaca
50 ml ulja

Za premazivanje pužića:

1 žumance
1 kašika mleka

Još je potrebno:

domaći, kravlji, sir

Priprema:

1. U toploj mešavini mleka i vode, dodati šećer, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti prekriveno kuhinjskom krpom dok se kvasac ne aktivira. U vanglicu staviti prvo 550 g brašna (u toku mešenja, ako je potrebno, dodati još brašna), dodati so, promešati pa dodati belance, ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Testo prebaciti na blago pobrašnjenu površinu i umesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke. Testo oblikovati u loptasti oblik i vratiti u pobrašnjenu venglicu. Prekriti vanglicu providnom folijom (ili preko vanglice navući običnu plastičnu kesu) i ostaviti da se testo duplira.

2. Maslac i ulje staviti u manju šerpicu i staviti na tihu vatru da se maslac otopi. Na pobrašnjenu podlogu izručiti testo, rukama ga izdužiti u valjkasti oblik i podeliti na 6 jednakih delova. Od svakog dela oblikovati jufkicu (lopticu). Uzeti prvu jufkicu i na pobrašnjenoj podlozi je oklagijom razviti u pravougaoni oblik debljine oko 2 mm. Prebaciti koru na drugi deo radne površine i premazati je mešavinom maslaca i ulja. Razviti drugu koru, staviti je preko razvijene kore. I nju premazati mešavinom maslaca i ulja pa preko krupno narendati domaći, kravlji, sir. Količinu sira stavite po vašem ukusu (meni je otišlo oko 400 g sira).Razviti naredne dve kore, staviti ih preko razvijenih kora i svaku premazati mešavinom maslaca i ulja. Ponovo narendati sira (znači, sir rendati posle svake druge kore). Završiti slaganje kora sa ostale dve kore.

3. Sada, naslagane kore prvo rukama istapkati i raširiti, pa razviti oklagijom u veliku koru debljine oko 3 mm. Razvijenu koru premazati mešavinom maslaca i ulja i preko narendati sir. Koru čvrsto uviti u rolat. Rolat iseći na komade debljine oko 1,5 cm. Ređati ih u pripremljeni tepsiju (ili pleh), koja je dobro premazana maslacem ili uljem i posuta brašnom. Poređane pužiće prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15-20 minuta da narastu. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Narasle pužiće premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peču oko 25 minuta, odnosno dok lepo ne porumene. Pečene pužiće prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti da se malo prohlade pa ih poslužiti. 

Pužići su mekani i vazdušasti, idealni su za doručak ili večeru. 

Коментари

Популарни постови