Uštipci od pileće džigerice, sa pirinčem i sosom
Sastojci za uštipke od pileće džigerice:
600 g pileće džigerice
100 g crnog luka
3 srednja čena belog luka
2 jajeta
40 g prezli + po potrebi
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica mlevenog bibera
1 puna kašičica dimljene aleve paprike
suvi biljni začin po ukusu
Sastojci za pirinač:
100 g pirinča
300 ml vrele vode
1 manja glavica crnog luka
1 srednja šargarepa
mleveni biber i suvi biljni začin po ukusu
ulje po potrebi
Sos:
150 g grčkog jogurta
2 struka sveže mirođije
so po ukusu
Priprema:
1. Pileću džigericu dan pre pripreme preliti mlekom i ostaviti u frižider. Narednog dana je isprati pod mlazom hladne vode i dobro utapkati kuhinjskim ubrusom. Džigericu iseckati na srednje kockice i staviti je u dublju posudu. Dodati sitno iseckani crni i beli luk i promešati. Jaja posebno umutiti, samo da se sjedine, i ubaciti u džigericu. Dodati sve navedene začine i promešati (umesto dimljene aleve paprike možete staviti i običnu alevu papriku). Ubaciti prezle i dobro sve sjediniti. Treba da dobijete smesu koja može da se zahvati kašikom, da se ne rastura. Poklopiti posudu i ostaviti u frižider na pola sata.
2. Sos: Grčki jogurt staviti u odgovarajuću činiju, dodati sitno iseckanu mirođiju i dobro promešati. Posoliti po ukusu, još jedanput sve promešati i činiju sa sosom ostaviti, poklopljenu, u frižider dok se sve ostalo pripremi.
3. Pirinač: Pirinač dobro isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti na stranu. Crni luk iseći na polurežnjeve, a šargarepu na štapiće. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje i staviti da se zagreje. Na zagrejano ulje ubaciti crni luk i šargarepu i ispržiti. Posuti ih sa mlevenim biberom i suvim biljnim začinom po ukusu, promešati i skloniti sa vatre. U dublju posudu sipati ulje i kada se zagreje ubaciti pripremljeni pirinač. Pržiti pirinač oko 2-3 minuta, pa ga naliti sa vrelom vodom, posuti biberom i suvim biljnim začinom po ukusu (pazite i povrće je posoljeno), poklopiti i na tihoj temperaturi kuvati dok voda ne ispari. U početku ga 2-3 puta promešati, kasnije nije potrebno. Kada ostane samo malo vode pri dnu, a pirinač bude mekan, skloniti ga sa vatre i ostaviti poklopljeno da se prohladi. Prohlađen pirinač promešati, ubaciti isprženo povrće i sve promešati.
4. Izvaditi džigericu iz frižidera. U tiganj sa nelepljivim dnom sipati ulje visine 1 cm i staviti da se zagreje na srednjoj temperaturi. Kašikom (koja se provuče kroz ulje) zahvatati smesu sa džigericom i spuštati na zagrejano ulje. Kada se isprži donja strana pomoću silikonske špatule ih pažljivo preokrenuti na drugu stranu. Pržene uštipke vaditi na kuhinjski ubrus.
Pileće uštipke od džigerice poslužiti prelivene sosom, sa pirinčem.
Коментари
Постави коментар