Domaći hleb sa puterom


 

Potrebno je:

500 g brašna
2 kašičice soli
1 kašika šećera
1 kesica suvog kvasca (10 g)        
1 jaje (XL veličine)
280 ml mleka
40 g otopljenog putera

Još je potrebno:

30 g + 30 g putera iseckanog na kockice

Za premazivanje hleba:

1 žumance
1 kašičica mleka

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so, šećer i suvi kvasac pa promešati. Ubaciti jaje, toplo mleko i otopljeni puter. Umesiti testo. Testo prebaciti na radnu površinu (bez posipanja brašnom i u daljem formiranju testa brašno se više ne koristi) i mesiti testo oko 2-3 minuta. Formirati ga u loptasti oblik i vratiti u vanglicu. Vanglicu prekriti providnom folijom i ostaviti testo da naraste, oko 1,5-2 sata. 

2. Pleh veličine 25 cm x 17 cm (unutrašnje mere 22 cm x 15 cm) dobro premazati maslacem ili obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo izruči na radnu površinu i rukama ga razvući u kvadratni oblik debljine 1 cm. Iseći koru na pola i od svake polovine oblokovati lopticu testa. Loptice prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 15 minuta. 

3. Zatim, uzeti prvu lopticu testa i rukama je prvo blago raširiti (pritiskanjam), pa oklagijom razviti u pravougaoni oblik debljine 1 cm. Po kori rasporediti 30 g putera iseckanog na kockice. Uviti u rolat počevši od gornje strane, svaki preklop ispretistati prstima. Prebaciti rolnicu u pripremljeni pleh sa preklopom na dole. Na isti način formirati i drugu rolnicu. Rolnice zaseći žiletom (ili oštrim nožem) po površini na više mesta. Pleh prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da hleb naraste jedan sat.

4. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni. Hleb premazati mešavinom žumanceta i mleka i staviti da se peče 25 minuta (probati čačkalicom da li je hleb pečen). Pečeni hleb premazati otopljenim puterom i ostaviti u plehu pet minuta. Zatim ga prebaciti na rešetku za hleb i ostaviti da se prohladi pre sečenja. 

Hleb je veoma ukusan, možete jesti samo njega bez ikakvih dodataka...

Коментари

Популарни постови