Štrudlice sa jabukama
Sastojci za testo:
1 jaje
1 kesica vanilinog šećera
90 g šećera
50 ml ulja
60 ml jogurta
240 g brašna
50 g gustina
1 kesica praška za pecivo
Sastojci za fil:
380 g očišćenih jabuka
20 g šećera
1 kašičica cimeta
20 g maslaca
Još:
šećer u prahu za posipanje kolača
Priprema:
1. Prvo spremiti fil: Jabuke izrendati i staviti u odgovarajuću posudu. Dodati šećer, cimet i maslac. Posudu staviti na šporet i pržiti jabuke na srednjoj temperaturi, sve dok potpuno ne ispari voda koju su pustile. Pržene jabuke ostaviti da se ohlade.
2. Testo: U vanglicu razbiti jaje, dodati vanilin šećer i šećer, pa žicom za mućenje umutiti da se sastojci sjedine. Dodati ulje i jogurt i ponovo umutiti. Zatim, ubaciti brašno, gustin i prašak za pecivo. Umesiti testo. Testo prebaciti na pek papir koji je posut brašnom. Po površini testa posuti brašno i testo razviti u koru veličine 33 cm x 40 cm. Razvijenu koru iseći po širini na 4 trake.
3. Po sredini svake trake rasporediti fil, pa podići stranice i prstima ih dobro ispretiskati. Svaki rolatić preokrenuti (da sastavni deo bude na dole) i iseći ga na pola, pa svaku polovinu iseći na tri dela. Znači, od jednog rolatića se dobije 6 štrudlica.
4. Štrudlice poređati u pleh preko pek papira i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni samo da blago porumene. Pečene štrudlice prohladiti i uvaljati u šećer u prahu. Uživajte...
Lako se prave, nema čekanja da testo naraste, pune su sočnog fila, cela kuhinja neodoljivo miriše na cimet dok se peču...



Коментари
Постави коментар