Čizkejk


 

Sastojci za koru:

300 g mlevenog plazma keksa
120 g otopljenog maslaca
140 ml sveže isceđenog soka od pomorandže
60 g šećera u prahu

Beli fil:

1/2 l slatke pavlake
250 g vajkrema
80 g šećera u prahu
1 kesica želatina u prahu

Voćni fil:

400 g šumskog voća
100 g šećera
100 ml vode
1 kesica želatina u prahu

Priprema:

1. Kora: Kalup obruča za torte veličine 26 cm obmotati providnom folijom i staviti ga na tacnu za torte.
Unutar kalupa tacnu premazati uljem i ostaviti je na stranu. U vanglicu staviti mlevenu plazmu, dodati šećer u prahu i promešati. Sipati otopljeni i malo prohlađeni maslac, sok od pomorandže i rukom dobro sjediniti sve sastojke. Preneti keks na tacnu i formirati koru. Koru dobro rukom ili špatulom ispretiskati i ostaviti na stranu.

2. Beli fil: Želatin sipati u manje lonče, preliti ga sa četiri kašike hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku sipati u dublju posudu i umutiti je mikserom, uz postepeno dodavanje šećera u prahu (odvojiti jednu kašiku umućene pavlake na stranu). Dodati vajkrem (ako ne nađete vajkrem koristite mileram ili kiselu pavlaku. Vajkrem ima 70% mm i celom filu daje divan kremasti ukus) i mikserom sjediniti. Nabubreli želatin staviti na tihu vatru i uz stalno mešanje ga otopiti. Dodati odvojenu kašiku slatke pavlake i mešati da se otopi, pa sve zajedno sipati u smesu pavlake i vajkrema. Mikserom dobro sjediniti. Fil rasporediti preko kore od keksa, poravnati površinu i ostaviti u frižider dok se spremi voćni fil.

3. Voćni fil: U odgovarajuću posudu izručiti zamrznuto voće (možete da koristite maline ili jagode), dodati šećer i vodu i staviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Kuvati voće dok omekša, pa ga viljuškom izgnječiti. Skloniti sa vatre i voće ispasirati preko veće cediljke da bi se odstranile sitne semenkice od voća (kome ne smeta, može voće ostaviti celo, bez pasiranja). Želatin pripremiti na isti način kao što je opisano (sada se samo otopi kada nabubri, ne dodaje mu se ništa, i sipa se u fil), dodati u fil i mešati da se sjedini sa filom. Ostaviti fil da se prohladi, da bude potpuno mlak kada se sipa preko belog fila.

4. Sipati voćni fil preko belog fila i vratiti tacnu sa tortom u frižider da prenoći. Narednog dana izvaditi tacnu sa čizkejkom iz frižidera i skloniti obruč.

Uživajte u divnom, kremastom i osvežavajućem ukusu čizkejka. 

Коментари

Популарни постови