Domaći hleb


 
Potrebno je:

500 g brašna
2 kašičice suvog kvasca
1,5 kašičica soli
400 ml tople vode

Priprema:

1. U vanglicu staviti brašno, dodati so i suvi kvasac, pa promešati. Sipati, postepeno, toplu vodu i varjačom dobro sjediniti testo. Pošto je testo dosta lepljivo, drvenom varjačom ga "ulupati" dobro, oko 2 minuta (kao kada žicom za mućenje mutite testo). Prekriti vanglicu providnom folijom i ostaviti ga na toplom mestu 30 minuta. Posle 30 minuta ga ponovo varjačom dobro izmešati i ostaviti još 30 minuta da odmori. Zatim ga još jedanput dobro izmešati, prekriti vanglicu providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 2 sata, pa vanglicu prebaciti u frižider i ostaviti da odstoji preko noći.

2. Naredno jutro (ili u toku dana) izvaditi vanglicu sa testom iz frižidera. Odgovarajuću dublju šerpu sa poklopcem obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Radnu površinu posuti sa dosta brašna, pa špatulom za testo izručiti testo. Testo samo ispreklapati u loptasti oblik i prebaciti ga u šerpu. Cediljkom za čaj posuti malo brašna po površini hleba, oštrim nožem ga zaseći sa jedne strane, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan sat. 

3. Rernu uključiti da se zagreje na 220 stepeni. Staviti hleb da se peče 40 minuta. Zatim izvaditi šerpu, skloniti poklopac i vratiti ponovo šerpu u rernu da površina hleba porumeni. Pečeni hleb prebaciti na rešetku za hleb da se prohladi pre sečenja.

Uveče zamesite testo i ujutru probudite svoje najmilije sa predivnim mirisom domaćeg hleba.


Коментари

Популарни постови