Najlakši recept za fokaču
Potrebno je:
550 g mekog brašna T-400
1 kesica suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašika soli
2 kašike maslinovog ulja
500 ml tople vode
Još je potrebno:
maslinovo ulje
čeri paradajz (ili sušeni paradajz)
sveži ruzmarin (ili sušeni ruzmarin)
beli luk u prahu
krupna morska so
Priprema:
1. Malo dublji pleh veličine 30 cm x 25 cm obložiti pek papirom. Papir premazati maslinovim uljem i pleh staviti na stranu. Brašno staviti u vanglicu, dodati šećer, so i suvi kvasac pa promešati kašikom. Sipati maslinovo ulje i postepeno sipati toplu vodu. Zamesiti testo varjačom i dobro ga izmešati. Testo odmah prebaciti u pripremljeni pleh i vlažnim rukama ga razvući u veličini pleha. Pleh prekriti kuhinjskim krpom i ostaviti na toplom mestu oko jedan sat, da pogača naraste.
2. Rernu zagrejati na 200 stepeni. Kada je pogača narasla, dobro je preliti maslinovom uljem i prstima napraviti udubljenja. U udubljenja staviti iseckane masline i čeri paradajz. Posuti ruzmarinom, belim lukom u prahu i morskom solju. Staviti da se peče oko 20-30 minuta.
3. Fokaču ostaviti u plehu oko 5 minuta, pa je prebaciti na rešetku za hleb.
Fokača ili italijanska pogača je aromatični hleb sa ruzmarinom i maslinovim uljem. Može se poslužiti umesto hleba, može poslužiti za pravljenje sendviča, a sa raznim dodacima (masline, čeri, paprika i sl.) je odlično predjelo za razne prilike.
Коментари
Постави коментар