Cimet rolnice



Sastojci za testo:

280 g brašna T-500
20 g šećera
1/3 kašičice soli
1 žumance (jaje L veličine)
120 ml toplog mleka
1/3 kockice svežeg kvasca
90 ml pavlake za kuvanje (20% mm)

Smesa za premazivanje kore:

60 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
1,5 kašika cimeta

Preliv:

110 ml pavlake za kuvanje (20% mm)

Smesa za premazivanje pečenih rolnica:

50 g omekšalog maslaca
100 g neutralnog krem sira (abc)
70 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrata  od vanile
2 kašičice sveže isceđenog soka od limuna

Priprema:

1. U toplo mleko staviti malu kašičicu šećera (uzetu od 20 g šećera), razmrviti kvasac, promešati, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti brašno, ostatak šećera, soli i promešati. Dodati žumance, pavlaku za kuvanje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i mesiti ga oko dva minuta. Testo će biti dosta lepljivo, sli brašno se ne dodaje više. Silikonskom špatulom za testo odvojiti testo sa prsiju i zidova vanglice i "zalepiti" ga na ostatak testa. Vanglicu prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste, da udvostruči svoju smesu.

2. Za to vreme pripremiti smesu za premazivanje korice.Omekšali maslac (maslac da vam bude na granici otopljenog, toliko da bude omekšao), smeđi šećer i cimet staviti u odgovarajuću činiju i viljuškom dobro umutiti, da može lako da se premaže kora.

3. Pleh veličine 30 cm x 20 cm dobro premazati maslacem (dno i stranice) i ostaviti ga na stranu. Ja sam ga posula i smeđim šećerom, ali apsolutno nema potrebe za tim. Radnu površinu posuti brašnom i silikonskom špatulom izručiti testo. Testo samo blago (vrlo blago) premesiti, da bi se uvaljalo malo u brašno. Posuti površinu testa sa malo brašna i razviti koru veličine 36 cm x 30 cm. Celu koru premazati sa pripremljenom smesom. Ako vam se teže premazuje stavite je u mikrotalasnu samo dve sekunde i bez problema ćete premazati koru. Koru uviti u rolat, bez zatezanja testa. Rolat iseći koncem (provučete konac, običan konac za šivenje, ispod rolata i na površini ga ukrstite na dužinu rolnice koju želite i samo ga povučete do dna u jednom potezu. Dobićete oštar i lep presek rolnice) na dužinu rolnica po vašoj želji. Ja sam isekla 9 rolnica, a ako želite tanje rolnice možete da ih isečete i na 12 komada (tada koristite veći pleh). Isečene rolnice poređati u pripremljeni pleh sa malim razmakom jer će dosta narasti.  Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti 30 minuta da rolnice porastu.

4. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Narasle rolnice ravnomerno preliti sa pavlakom za kuvanje (110 ml) I staviti da se peču. Rolnice pecite 22-25 minuta.

5. Dok se rolnice peku, pripremiti smesu za njihovo premazivanje. Omekšali maslac i šećer u prahu staviti u odgovarajuću posudu i viljuškom dobro umutiti. Dodati krem sir i ponovo dobro umutiti. Mutiti viljuškom sve dok ne dobijete divnu kremastu smesu. Na kraju ubaciti ekstrat vanile i sok od limuna, promešati i ostaviti na stranu.

6. Pečene cimer rolnice, čim se izvade iz rerne, silikonskom četkicom ravnomerno premazati sa pripremljenim premazom. Ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti. 

Odavno se spremam da napravim cimet rolnice, ali uvek ih "pretekne" neki drugi desert. Konačno su došle na red. Dok se peku celom kuhinjom se širi predivan miris cimeta, a ukus je toliko savršen da ćete  teško da se zadržite na jednom parčetu.




Коментари

Популарни постови