Hleb sa pšeničnim i kukuruznim brašnom


 

Potrebno je:

400 g pšeničnog brašna T-500
100 g kukuruznog žutog brašna
1,5 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kockice svežeg kvasca
1 + 1,5 kašika maslinovog ulja
370 ml tople vode

Priprema:

1. U toploj vodi, sa dodatkom kašičice šećera, razmrviti kvasac, promešati i ostaviti pokriveno da se kvasac aktivira. U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati so i promešati. Dodati kašiku maslinovog ulja i pripremljeni kvasac. Kašikom dobro sjediniti sve sastojke. Preliti testo sa 1,5 kašikom maslinovog ulja, pa nauljenom rukom ga preokrenuti, oblikovati u loptasti oblik i ostaviti pokriveno providnom folijom i kuhinjskom krpom, da se testo udvostruči.

2. Pleh veličine 33 cm x 23 cm obložiti pek papirom i ostaviti na stranu. Naraslo testo prebaciti na pobrašnjenu podlogu, rukama ga malo razvući (pritiskajući prstima) i iseći na tri trake. Svaku traku uvrteti i prebaciti u pleh obložen pek papirom. Prekri pleh kuhinjskom krpom i ostaviti da hleb naraste, oko 25 minuta. Rernu uključiti da se zagreje na 180 stepeni i pecite hleb 30-35 minuta.

3. Pečeni hleb prebaciti na rešetku za hleb da se prohladi, pa ga poslužiti. Ako ne volite hrskavu koricu hleba, pečeni hleb umotati u kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohladi pre upotrebe.

Predivan hleb sa hrskavom koricom i mekanom sredinom...

Коментари

Популарни постови