Pečena marinirana slanina i pire krompir sa bundevom
Potrebno je:
1/2 kg mesnate svinjske slanine (sveža slanina)
Marinada:
2 kašike meda (ili smeđeg šećera)
2 kašike soja sosa
2 kašike kečapa
1/2 kašike senfa
1 kašičica belog luka u prahu
1/2 kašičice čili pahuljica
1 kašičica đumbira u prahu
2 kašike ulja
so i mleveni biber po ukusu
Pire krompir sa bindevom:
400 g očišćenog krompira
250 g očišćene bundeve
30 g putera
1/2 kašičice belog luka u prahu
pavlaka za kuvanje po potrebi
so i mleveni biber po ukusu
Priprema:
1. Svinjsku slaninu iseći na parčiće debljine 0,5 cm. Za marinadu sve sastojke staviti u manju činiju i žicom za mućenje ih dobro sjediniti. Slaninu poređati u odgovarajuću posudu i silikonskom četkicom je premazati sa obe strane, pa ostaviti posudu u frižider da odstoji 2-3 sata.
2. Rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni. Pleh za pečenje prekriti pek papirom, izvaditi slaninu iz frižidera i poređati je u pleh. Premazati ponovo sa marinadom (sada, samo površinu slanine) i prekriti pek papirom, tako da se papir "zalepi" za slaninu (blago preći rukom preko pek papira). Staviti da se peče 30 minuta.
3. Zatim, posle 30 minuta izvaditi pleh iz rerne i uključiti rernu na opciju roštilja (ko nema tu opciju neka uključi samo gornji grejač na 200 stepeni). Skloniti pek papir, slaninu premazati ostatkom marinade i vratiti u rernu na 5-7 minuta (opcija roštilja) dok se ne karamelizuje i dobije lepljivu koricu.
4. Pire krompir sa bundevom: Krompir i bundevu iseći na kocke. Staviti ih u odvojene šerpe, naliti vodom i staviti da se skuvaju. Skuvanu bundevu izvaditi u cediljku da se dodatno ocedi. Skuvani krompir ocediti i prebaciti ga u vanglicu. Dodati iseckani puter i mikserom umutiti. Oceđenu bundevu, prvo viljuškom, izgnječiti pa ubaciti u krompir. Sjediniti mikserom. Dodati pavlaku za kuvanje, blago ugrejanu, do gustine koju želite, pa promešati. Na kraju posoliti, pobiberiti po ukusu, dodati beli luk u prahu i sve dobro promešati.
Poslužite ovaj predivan obrok sa salatom po želji, uživaćete u svakom zalogaju...



Коментари
Постави коментар