Pita sa sirom i kajmakom od kupovnih kora


 

Potrebno je:

1/2 kg tankih kora za pite

Sastojci za preliv:

4 jaja
1 kašičica soli
150 ml ulja
150 ml gazirane vode
250 g grčkog jogurta (ili gustog jogurta)
100 g kukuruznog brašna
2 kašičice suvog kvasca

Fil:

300 g domaćeg kravljeg sira
100 g kajmaka
3 jajeta
so po potrebi



Priprema:

1. Preliv: Jaja razbiti u dublju posudu, dodati so i žicom za mućenje ih umutiti, samo da se dobro sjedine. Dodati ulje, gaziranu vodu i grčki jogurt i umutiti. Na kraju dodati kukuruzno brašno i suvi kvasac i sve dobro sjediniti. Ostaviti na stranu dok se spremi fil.

2. U odgovarajućoj posudi staviti sir i viljuškom ga izmrviti. Dodati kajmak i dobro ga sjediniti sa sirom. Ubaciti jaja, jedno po jedno, i sve dobro umutiti viljuškom. Ja nisam dodavala so, a vi uradite po svom ukusu.

3. Tepsiju veličine 33 cm dobro premazati uljem i ostaviti na stranu. Uzeti jednu koru i raširiti je na radnu površinu. Preliti je sa 2-3 pune kašike preliva i razmazati preliv po celoj površini kore. Preko staviti drugu koru, pa i nju premazati sa prelivom.  Na dnu poređanih kora, celom dužinom, rasporediti deo fila. Kore blago uviti u rolat, saviti ga u oblik puža i staviti na sredinu tepsije. Nastaviti sa premazivanjem po dve kore, stavljanjem fila i motanjem u rolate sve dok ima materijala.  Samo, sada te rolate ređati kružno oko postavljene kore u sredini tepsije. Na kraju, celu pitu premazati silikonskom četkicom sa ostatkom preliva. 

4. Rernu zagrejati na 200 stepeni i staviti da se pita peče. Pitu pecite sve dok dobro ne porumeni. Pečenu pitu prekriti kuhinjskom krpom, ostaviti je da se malo prohladi, pa je iseći i poslužiti. 

Ovako napravljena pita je toliko mekana i sočna da joj nećete odoleti...

Коментари

Популарни постови