Buhtle sa džemom od višanja
Testo:
- 650 g brašna
- 100 g šećera
- 250 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 jaje
- 100 g rastopljene masti (ili putera)
- 1/2 limuna (korica)
- 1 kesica vanil šećera
- 1 kašičica arome od vanile
- 2 kašičice arome od ruma
- 1 kašičica soli
...i još:
- džem od višanja
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašike šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, pa dodati pecivo, so, vanil šećer, jaje,
šećer, rastopljenu mast (ili puter), izrendanu koricu od pola limuna i
arome. Zamesiti testo.
2. Testo prebaciti na, pobrašnjenu,
radnu površinu i mesiti testo (uz vrlo malo dodavanja brašna - da ne bi
testo postalo tvrdo) dok ne postane elastično (oko 2 - 3 minuta).
Umešeno testo vratiti u nauljenu vanglicu i ostaviti da udvostruči svoju
zapreminu.
3. Uskislo testo prebaciti na,
blago, pobrašnjenu radnu površinu, napraviti duži valjak i iseći 22
parčeta. Od isečenih parčića napraviti kuglice, pa svaku kuglicu razviti
u veličini tacnice za crnu kafu.
4. Uzeti jednu razvijenu kuglicu,
staviti je na dlan ruke, pa na sredinu staviti dve kašičice džema od
višanja (ili džema koji vi volite). Ivice testa saviti prema sredini,
dobro pritisnuti (da fil ne bi iscureo, mada je meni iz pojedinih
kuglica i iscureo fil, ali to ništa ne smeta) i staviti u dublju posudu
(vel. 30 cm), preko pek papira. Na isti način napraviti i ostalo testo i
poređati, kružno, u tepsiji. Ostaviti da narastu.
5. Narasle buhtle premazati mešavinom žumanceta i, malo, mleka. Staviti da se peču, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
6. Pečene buhtle izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohlade, pa ih poslužiti.
Super su ...
ОдговориИзбриши