Pečeni kačamak
Potrebno je:
- 2 čaše (od 250 ml) kukuruznog brašna
- 2 čaše ključale (vrele) vode
- 1 čaša gustog jogurta
- 1 kašika sode bikarbone
- 2 jajeta
- 200 g izdrobljenog sira
- 50 ml ulja
- 1 kašičica soli
Priprema
1. U dublju posudu staviti brašno,
pa ga preliti sa vrelom vodom. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi.
Jogurt sipati u dublju šerpicu, staviti sodu bikarbonu, promešati i
sačekati da se soda aktivira (jogurt će narasti, kao kada u mleku
podižemo kvasac).
2. U odgovarajuću posudu razbiti
jaja, dodati so i ulje, pa ih žicom za mućenje, penasto, umutiti. Sipati
jogurt sa sodom bikarbonom i sjediniti.
3. U ohlađeno brašno dodati umućenu smesu sa jajima i umutiti. Na kraju ubaciti izmrvljen sir, pa varjačom promešati.
4. Rernu uključiti da se ugreje na 200 stepeni. Umućenu smesu sipati u podmazanu tepsiju, vel 26 cm, i staviti da se peče.
5. Kada testo porumeni (probati
čačkalicom da li je pečeno) izvaditi i ostaviti da se malo prohladi.
Pečeni kačamak iseći na parčiće po želji i poslužiti uz jogurt, kiselo
mleko, kajmak...(ja ga najviše volim sa kiselim kupusom).
Savrseno :D
ОдговориИзбришиHvala Tina!
ОдговориИзбриши