Slani rolat sa korama za pitu
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora za pitu
Za fil I:
- 4 jajeta
- 600 g mrvljenog sira
- 100 ml kisele vode
- 100 ml ulja
- 1,5 kašičica soli
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil II:
- 3 čaše kisele pavlake
- 250 g stišnjene šunke, tanko isečene
I još:
- 100 g susama
Priprema
1. Prvo spremamo fil I: U dubljoj
posudi odvojiti belanca od žumanaca i sa dodatkom soli, umutiti u čvrst
šam. Dodati žumanca i umutiti penasto. Zatim dodati kiselu vodu, ulje i
pecivo. Sjediniti. Na kraju ubaciti mrvljeni sir i dobro umutiti, da
postane kremasto.
2. Dno pleha od el. šporeta prekriti
pek papirom, a ivice premazati uljem. Uzeti jednu koru za pitu i
staviti je u pleh. Ravnomerno je premazati filom, oko 3 kašike fila.
3. Nastaviti ređanje kora i svaku
premazivati sa filom. Premazati i zadnju koru sa filom, pa po njoj
posuti 100 g susama. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni,
na 190 C. Kada počne da rumeni, smanjiti na 160 C, i ispeći do kraja.
4. Pečeno testo izvaditi i ostaviti 10-ak minuta da se prohladi.
5. Navlažiti veću krpu i staviti je na radnu površinu. Preko nje prevrnuti ispečene kore, tako da kora sa susamom bude na dnu.
6. Pomoću krpe umotati u rolat i ostaviti da se potpuno ohladi.
7. Po 1,5 čašu kisele pavlake staviti u dublji tanjir i samo blago, viljuškom, promešati.
Ohlađenu koru prebaciti na aluminijumsku foliju i odmotati. Preko kore premazati prvi sloj od kisele pavlake (1,5 čaša).
8. Zatim poređati, tanko isečenu, šunku,...
9. ...pa preko šunke premazati drugi sloj pavlake.
10. Umotati, čvrsto, u rolat,...
11.... pa uviti u alu foliju i ostaviti preko noći u frižideru.
12. Narednog dana skloniti foliju i rolat iseći na parčiće, željene debljine.
Коментари
Постави коментар