Bela pileća čorba
Potrebno je:
- 2 pileća bataka sa karabatakom
- 1 koren peršuna
- 1 koren paškanata
- 100 g korena celera
- 200 g šampinjona
- 150 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
- 2 srednja krompira
- 1 čaša kisele pavlake
- 1 žumance
- 1 veća šargarepa
- suvi biljni začin
- biber
- ulje
Priprema
1. Odvojiti batak od karabataka, a
koren peršuna, paškanata i celera sitno iseckati. Krompir, takođe,
iseckati sitno. Drškice šampinjona iseći sitno, a pečurke iseći na
listiće. Šargarepu iseći na četiri dela.
2. Na malo ulja staviti iseckani
koren peršuna, paškanata, celera, isečenu šargarepu, iseckane drške
šampinjona i staviti da se dinsta. Posle 10-ak minuta dodati meso i
dinstati još 10 minuta.
3. Zatim naliti 2 l vruće vode, pa
dodati iseckani krompir i pola kukuruza šećerca. Poklopiti i, na tihoj
vatri, kuvati dok meso ne omekša.
4. Dok se čorba kuva, na, vrlo malo ulja, prodinstati listiće šampinjona i ostaviti ih na stranu.
5. Kada meso bude kuvano izvaditi ga
u tanjir, kao i delove skuvane šargarepe. Sa mesa skloniti kožicu i
kosti, pa ga iseckati, na ne baš mnogo sitne delove. Šargarepu iseckati
na kockice.
6. Čorbu, štapnim blenderom,
izmiksati, pa vratiti na vatru. Začiniti (biberom i suvim biljnim
začinom) po ukusu, pa ubaciti iseckano meso, šargarepu, ostatak kukuruza
šećerca i prodinstane listiće šampinjona. Sve dobro promešati i pustiti
da provri.
7. U odgovarajućoj posudi sjediniti
žumance i kiselu pavlaku (žicom za mućenje). Uzeti 3-4 kutlače vrele
čorbe i polako sipati u mešavinu žumanceta i kisele pavlake, uz
neprestano mešanje. Zatim polako smesu sipati u provrelu čorbu, uz
mešanje varjačom. Ovo se radi iz razloga da se ne zgruša žumance, kada
se direktno sipa u vrelu čorbu.
8. Kada se sipa kisela pavlaka sa žumancetom pustiti samo da provri i skloniti sa šporeta poslužiti sa salatom, po ukusu.
Коментари
Постави коментар