Bela pileća čorba
Potrebno je:
- 2 pileća bataka sa karabatakom
 - 1 koren peršuna
 - 1 koren paškanata
 - 100 g korena celera
 - 200 g šampinjona
 - 150 g kukuruza šećerca (iz konzerve)
 - 2 srednja krompira
 - 1 čaša kisele pavlake
 - 1 žumance
 - 1 veća šargarepa
 - suvi biljni začin
 - biber
 - ulje
 
Priprema
      1. Odvojiti batak od karabataka, a 
koren peršuna, paškanata i celera sitno iseckati. Krompir, takođe, 
iseckati sitno. Drškice šampinjona iseći sitno, a pečurke iseći na 
listiće. Šargarepu iseći na četiri dela.
     
    
      2. Na malo ulja staviti iseckani 
koren peršuna, paškanata, celera, isečenu šargarepu, iseckane drške 
šampinjona i staviti da se dinsta. Posle 10-ak minuta dodati meso i 
dinstati još 10 minuta. 
     
    
      3. Zatim naliti 2 l vruće vode, pa 
dodati iseckani krompir i pola kukuruza šećerca. Poklopiti i, na tihoj 
vatri, kuvati dok meso ne omekša.
     
    
      4. Dok se čorba kuva, na, vrlo malo ulja, prodinstati listiće šampinjona i ostaviti ih na stranu.
     
    
      5. Kada meso bude kuvano izvaditi ga
 u tanjir, kao i delove skuvane šargarepe. Sa mesa skloniti kožicu i 
kosti, pa ga iseckati, na ne baš mnogo sitne delove. Šargarepu iseckati 
na kockice.
     
    
      6. Čorbu, štapnim blenderom, 
izmiksati, pa vratiti na vatru. Začiniti (biberom i suvim biljnim 
začinom) po ukusu, pa ubaciti iseckano meso, šargarepu, ostatak kukuruza
 šećerca i prodinstane listiće šampinjona. Sve dobro promešati i pustiti
 da provri.
     
    
      7. U odgovarajućoj posudi sjediniti 
žumance i kiselu pavlaku (žicom za mućenje). Uzeti 3-4 kutlače vrele 
čorbe i polako sipati u mešavinu žumanceta i kisele pavlake, uz 
neprestano mešanje. Zatim polako smesu sipati u provrelu čorbu, uz 
mešanje varjačom. Ovo se radi iz razloga da se ne zgruša žumance, kada 
se direktno sipa u vrelu čorbu.
     
    
      8. Kada se sipa kisela pavlaka sa žumancetom pustiti samo da provri i skloniti sa šporeta poslužiti sa salatom, po ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар