Slatka pita
Potrebno je:
- 500 g tankih kora
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
Fil 1:
- 600 g jabuka
- 1/2 limuna
- 2 kašičice cimeta
- 1 kašika ruma
- 1 žumance
- 100 g šećera
Fil 2:
- 500 g višanja
- 1 puding od vanile
- 150 g šećera
- 50 g margarina
Fil 3:
- 180 g mlevenih oraha
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika ruma
- 125 ml vrućeg mleka
- 2 kašike džema od kajsija
Fil 4:
- 200 g mlevenog maka
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika meda
- 1 kašika ruma
- 125 ml vrućeg mleka
Za premazivanje:
- 1 čaša kisele pavlake
- 50 ml mleka
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
Priprema
1. Fil 1: Jabuke oljuštiti i
izrendati. Poprskati ih sokom od limuna, i zajedno sa šećerom staviti da
se dinstaju. Jabuke dinstati dok ispari sva voda, koju su jabuke
pustile. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohlade. U ohlađene jabuke
dodati cimet, rum i žumance. Promešati dobro, da se sve sjedini.
2. Fil 2: Višnje ocediti, a u sok
koji su pustile dodati vodu, tako da ukupna količina tečnosti bude 1/2
l. Tečnost staviti u šerpicu, dodati šećer i staviti na šporet da
proključa. Skuvati puding. U skuvani puding dodati margarin, i mešati da
se margarin rastopi. Na kraju dodati, sitno seckane, višnje i sve
sjediniti.
3. Fil 3: Pomešati sve navedene sastojke, isto uraditi i sa filom 4.
4. Uzeti dublji pleh, podmazati ga,
staviti dve kore premazane mlekom, treću koru premazati uljem, i preko
nje staviti fil od oraha. Opet staviti tri kore, pa rasporediti fil od
jabuka. Ponovite tri kore, pa fil od maka, zatim tri kore, pa fil od
višanja. Završite s tri kore, preliti ostatkom ulja i peći, u prethodno
zagrejanoj, rerni na 180 stepeni, dok blago ne porumeni. Izvaditi iz
rerne, premazati smesom od pavlake i jajeta (pavlaku, mleko, jaje i
vanilin šećer dobro umutiti), pa vratiti da se peče još pola sata.
Коментари
Постави коментар