Čokoladna torta sa višnjama
Kora:
- 8 belanaca
 - 70 ml ulja
 - 270 g čokolade
 - 200 g šećera
 - 200 g mlevenih lešnika
 - 2 kašike ruma
 - 2 kašike brašna
 - 1 kašičica praška za pecivo
 
Fil:
- 600 g smrznutih višanja (2 pakovanja)
 - 270 g šećera
 - 8 žumanaca
 - 700 ml kisele pavlake (20% mm)
 - 200 ml slatke pavlake
 - 2 kesice želatina
 - 50 g šećera u prahu
 
Glazura:
- 300 g čokolade za kuvanje (Menaž)
 - 200 ml slatke pavlake
 - 70 gmaslaca
 
Priprema
      1. Kora: Ulje i čokoladu staviti u 
manju šerpicu, pa na pari, uz mešanje, otopiti čokoladu. Belanca umutiti
 u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. U umućena belanca dodati 
prohlađenu mešavinu ulja i čokolade, pa mikserom sjediniti. Na kraju 
dodati mlevene lešnike, brašno sa pecivom i rum. Drvenom kašikom 
pažljivo sve sjediniti. Šerpu (veličine 28 cm) ili kalup za torte iste 
veličine, dobro podmazati maslacem, stranice, a dno obložiti pek 
papirom. Sipati umućeno testo i staviti da se peče, na temperaturi od 
150 stepeni. Posle pola sata proveriti čačkalicom da li je sredina 
pečena. Ispečenu koru izvaditi, ohladiti u šerpi (ili u kalupu), pa 
prevrnuti na radnu površinu i skloniti pek papir. Ohlađenu koru preseći 
dva puta, da bi se dobile tri korice. Posle svakog preseka, podvući 
papir ispod korice, pa tako odvajati presečene korice i sigurno se neće 
polomiti.
     
    
      2. Fil: Višnje staviti u dublju 
posudu, posuti ih sa 170g šećera i ostaviti 15-20 minuta, da bi višnje 
pustile sok. Posle tog vremena staviti ih na šporet i pustiti da 
prokuvaju. Smanjiti temperaturu, pa uz povremeno mešanje, kuvati višnje 
10 minuta. Skloniti ih sa šporeta i ostaviti da se ohlade.
     
    
      3. Žumanca umutiti penasto, sa 100g 
šećera, da pobele. Skuvati ih na pari, dok se ne zgusnu (kada povučete 
kašiku da se vidi dno posude). Ostaviti da se ohlade. Želatin pripremiti
 prema uputstvu sa kesice, pa mu dodati tri kašike soka od višanja, da 
se malo razredi. Umutiti čvrsto slatku pavlaku.
     
    
      4. U dublju vanglicu staviti kiselu 
pavlaku i šećer u prahu, pa umutiti mikserom. Sipati krem od žumanaca i 
sjediniti mikserom. Dodati slatku pavlaku i takođe umutiti. Sipati 
želatin, pa sve sjediniti. Na kraju dodati višnje (zajedno sa sokom) i 
sjediniti drvenom kašikom. Staviti u frižider, da se malo krem stegne.
     
    
      5. Šerpu (veličine 28 cm) obložiti 
providnom folijom. Na dno staviti prvu koricu, pa sipati pola krema, 
koji je počeo da se steže. Nemoj da vas brine što je krem redak, preko 
noći će da se stegne. Preko krema staviti drugu koricu, pa staviti u 
frižider na pet minuta. Izvaditi, staviti drugu polovinu krema i 
poklopiti trećom koricom. Ostaviti u frižider jedan sat.
     
    
      6. Glazura: U šerpu staviti 
izlomljenu čokoladu, slatku pavlaku i maslac, pa na pari mešati, da se 
sve sjedini (paziti da masa ne proključa).  Kada se sve pretvorilo u 
glatku masu, skloniti sa vatre, mešati još jedan minut, pa preliti preko
 torte. Tortu ponovo vratiti u frižider, da prenoći.
     
    
      7. Sledećeg dana izvaditi tortu iz 
frižidera, pažljivo je izvaditi iz šerpe, skloniti foliju, staviti je na
 tacnu za tortu i ukrasiti po želji. 
     
    



Коментари
Постави коментар