Čokoladna torta sa višnjama
Kora:
- 8 belanaca
- 70 ml ulja
- 270 g čokolade
- 200 g šećera
- 200 g mlevenih lešnika
- 2 kašike ruma
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Fil:
- 600 g smrznutih višanja (2 pakovanja)
- 270 g šećera
- 8 žumanaca
- 700 ml kisele pavlake (20% mm)
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kesice želatina
- 50 g šećera u prahu
Glazura:
- 300 g čokolade za kuvanje (Menaž)
- 200 ml slatke pavlake
- 70 gmaslaca
Priprema
1. Kora: Ulje i čokoladu staviti u
manju šerpicu, pa na pari, uz mešanje, otopiti čokoladu. Belanca umutiti
u čvrsti šam, uz postepeno dodavanje šećera. U umućena belanca dodati
prohlađenu mešavinu ulja i čokolade, pa mikserom sjediniti. Na kraju
dodati mlevene lešnike, brašno sa pecivom i rum. Drvenom kašikom
pažljivo sve sjediniti. Šerpu (veličine 28 cm) ili kalup za torte iste
veličine, dobro podmazati maslacem, stranice, a dno obložiti pek
papirom. Sipati umućeno testo i staviti da se peče, na temperaturi od
150 stepeni. Posle pola sata proveriti čačkalicom da li je sredina
pečena. Ispečenu koru izvaditi, ohladiti u šerpi (ili u kalupu), pa
prevrnuti na radnu površinu i skloniti pek papir. Ohlađenu koru preseći
dva puta, da bi se dobile tri korice. Posle svakog preseka, podvući
papir ispod korice, pa tako odvajati presečene korice i sigurno se neće
polomiti.
2. Fil: Višnje staviti u dublju
posudu, posuti ih sa 170g šećera i ostaviti 15-20 minuta, da bi višnje
pustile sok. Posle tog vremena staviti ih na šporet i pustiti da
prokuvaju. Smanjiti temperaturu, pa uz povremeno mešanje, kuvati višnje
10 minuta. Skloniti ih sa šporeta i ostaviti da se ohlade.
3. Žumanca umutiti penasto, sa 100g
šećera, da pobele. Skuvati ih na pari, dok se ne zgusnu (kada povučete
kašiku da se vidi dno posude). Ostaviti da se ohlade. Želatin pripremiti
prema uputstvu sa kesice, pa mu dodati tri kašike soka od višanja, da
se malo razredi. Umutiti čvrsto slatku pavlaku.
4. U dublju vanglicu staviti kiselu
pavlaku i šećer u prahu, pa umutiti mikserom. Sipati krem od žumanaca i
sjediniti mikserom. Dodati slatku pavlaku i takođe umutiti. Sipati
želatin, pa sve sjediniti. Na kraju dodati višnje (zajedno sa sokom) i
sjediniti drvenom kašikom. Staviti u frižider, da se malo krem stegne.
5. Šerpu (veličine 28 cm) obložiti
providnom folijom. Na dno staviti prvu koricu, pa sipati pola krema,
koji je počeo da se steže. Nemoj da vas brine što je krem redak, preko
noći će da se stegne. Preko krema staviti drugu koricu, pa staviti u
frižider na pet minuta. Izvaditi, staviti drugu polovinu krema i
poklopiti trećom koricom. Ostaviti u frižider jedan sat.
6. Glazura: U šerpu staviti
izlomljenu čokoladu, slatku pavlaku i maslac, pa na pari mešati, da se
sve sjedini (paziti da masa ne proključa). Kada se sve pretvorilo u
glatku masu, skloniti sa vatre, mešati još jedan minut, pa preliti preko
torte. Tortu ponovo vratiti u frižider, da prenoći.
7. Sledećeg dana izvaditi tortu iz
frižidera, pažljivo je izvaditi iz šerpe, skloniti foliju, staviti je na
tacnu za tortu i ukrasiti po želji.
Коментари
Постави коментар