Moskva šnit torta - na moj način
Kore:
- 20 belanaca
 - 20 kašika šećera
 - 28 kašika mlevenih oraha
 - 8 kašika mlevenih lešnika
 - 4 kašike brašna
 - 4 kašičica praška za pecivo
 
Za kuglice:
- 300 g mlevenog keksa
 - 200 g kokosa
 - 200 g šećera u prahu
 - 100 g Menaž čokolade
 - 250 g maslaca
 - 100 ml soka od ananasa
 
Fil:
- 21 žumance
 - 3 pudinga od vanile
 - 1 l mleka
 - 6 kašika brašna
 - 100 g šećera
 - 250 g maslaca
 - 250 g šećera u prahu
 - 2 kesice šlag krema od vanile
 
...i još:
- 1/2 l slatke pavlake
 - 600 g višanja
 - 1 veća konzerva ananasa u komadićima
 - 150 g seckanih lešnika
 
Za ukrašavanje:
- 1/2 l slatke pavlake
 - 1 kesica kremfiksa
 
Priprema
1. Kore: Za ovu tortu idu 4 korice. 
Znači, za jednu koricu je potrebno: umutiti 5 belanaca sa 5 kašika 
šećera, u čvrsti šam. Dodati 7 kašika mlevenih oraha, 2 kašike mlevenih 
lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašičicu praška za pecivo. Sve sjediniti 
mikserom, najmanjom brzinom. Na isti način ispeći još 3 korice.
2. Korice peći preko pek papira, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kada su pečene, zajedno sa 
pek papirom ih izvaditi i odložiti na sto. Odvojiti ih od papira, ali ga
 ne sklanjati. Svih 4 korica poređati jednu preko druge, zajedno sa pek 
papirom. Korice je najbolje ispeći uveče, pa kada se ohlade staviti ih u
 kesu i naredni dan ih filovati. One tada omekšaju i nema potrbe da se 
natapaju.
3. Fil: Žumanca i 100 g šećera 
umutiti penasto. Dodati puding i brašno, pa sve sjediniti. Razrediti sa 
malo mleka (od 1 l), a ostalo mleko staviti da provri. Kada mleko provri
 polako ga sipati, uz neprekidno mućenje, u masu sa žumancima. Vratiti 
na šporet i uz stalno mešanje skuvati krem. Prekriti ga providnom 
folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati penasto umućen 
maslac, sa šećerom u prahu. Na kraju dodati umućena 2 šlag krema od 
vanile. Mikserom sve umutiti, da masa postane penasta.
4. Višnje i ananas dobro ocediti, pa iseckati.
5. Testo za kuglice: Maslac i 
šećer u prahu umutiti penasto. Dodati mleveni keks, otopljenu čokoladu i
 kokos. Dobro sjediniti, pa dodavati sok od ananasa (koji je dobijen pri
 ceđenju ananasa za fil), dok se ne dobije testo za pravljenje kuglica. 
Praviti male kuglice, prečnika 2 cm.
6. Ređanje kora: Staviti prvu koru na tacnu, premazati je delom fila, staviti deo ananasa, pa posuti iseckanim lešnikom.
7. Preko premazati delom slatke pavlake.
8. Staviti drugu koru, fil, 
višnje,seckani lešnici, pa poređati kuglice od keksa, preko cele kore. 
Šupljine, između kuglica, popuniti filom, pa zatim celu površinu 
premazati filom, pa slatkom pavlakom.
9. Zatim sledi treća kora, fil, mešavina (višnje i ananas) voća, seckani lešnici, slatka pavlaka.
10. Prekriti tortu četvrtom korom i celu tortu premazati slatkom pavlakom, umućenom sa kesicom kremfiksa. Tortu ukrasiti po želji.



Коментари
Постави коментар