Sladoled torta sa višnjama
Potrebno je:
- 1 l mleka
- 30 g želatina (3 kesice)
- 150 g šećera
- 1/2 kg šlaga (u prahu)
Fil 1:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 g samlevenih napolitanki sa lešnicima
Fil 2:
- 450 g višanja
Fil 3:
- 100 g mlevene plazme
- 100 g izrendane čokolade
...i još:
- 200 g šlaga
Priprema
1. Od 1 l mleka odvojiti 200 ml, a
ostalo mleko, zajedno sa 150 g šećera staviti da proključa. U 200 ml,
odvojenog mleka, razmutiti želatin i dodati ga u proključalo mleko.
Kuvati, uz stalno mešanje, 10-ak minuta. Ostaviti da se ohladi, uz
povremeno mešanje. Kada se mleko potpuno ohladilo sipati ga, u dubljoj
posudi, preko šlaga i umutiti. U početku će biti jako retka masa (da vas
ne buni) ali dužim mućenjem (oko 15 min) šlag će očvrsnuti. Umućeni
šlag podeliti na 3 dela.
2. U prvi deo šlaga staviti 200 g mlevenih oraha i 100 g samlevenih napolitanki.
U drugi deo šlaga staviti 450 g dobro oceđenih i iseckanih višanja.
U treći deo šlaga staviti 100 g mlevene plazme i 100 g izrendane čokolade.
Svaki deo dobro promešati kašikom, da se sastojci sjedine.
3. Pleh, u koji će se ređati torta,
obložiti samolepljivom folijom. Ređati deo po deo fila i između svakog
dela posuti po malo mlevene plazme. Tako pripremljenu tortu ostaviti u
zamrzivač, da prenoći. Sutradan tortu izvaditi i prevrnuti na tacnu za
tortu. Skloniti foliju i premazati tortu sa umućenim šlagom.
Коментари
Постави коментар