Baklava sa orasima
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu
- 500 g mlevenih oraha
- 200 g margarina
- 100 ml ulja
- 100 g šećera
Preliv za baklavu:
- 3 čaše (od 250 ml) šećera
- 4 čaše vode
- 1 limun - sok
Priprema
1. Izmešati samlevene orahe i 100 g
šećera. Nauljiti pleh, pa staviti 2 kore, posuti ih orasima, opet 2
kore, orasi i tako ređati do kraja. Na vrhu treba da budu 2 kore.
Baklavu, oštrim nožem, iseći na kocke ili trouglove.
2. Margarin i ulje staviti na
šporet, da se margarin otopi. Isečenu baklavu preliti rastopljenim,
vrelim, margarinom i uljem, pa ostaviti 10-ak minuta da baklava upije
masnoću. Peći na 180 stepeni.
3. Preliv za baklavu: Vodu, šećer i sok od jednog limuna staviti da proključa. Od momenta ključanja kuvati sirup 10 minuta.
Prohlađenu baklavu zaliti toplim sirupom.
Коментари
Постави коментар