Ledeni desert sa višnjama
Za poslasticu:
- 500 g višanja
- 3 jajeta
- 2 žumanceta
- 50 g čokolade
- 2 kašičice ekstrata od vanile
- 250 g šećera
- 500 ml slatke pavlake
- 1 (330 ml) voćni jogurt od višanja
- 2 kesice želatina
Priprema
1. Umutiti penasto jaja, uz
postepeno dodavanje šećera. Umućenu masu skuvati na pari. Pri kraju
kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se čokolada otopi.
Skloniti sa vatre i dodati ekstrat od vanile. Ostaviti da se krem
ohladi.
2. Odmrznuti višnje (sok ne bacati).
Umutiti čvrsto slatku pavlaku. Dodati ohlađeni krem (ne brinite
ako je malo ređi) i mikserom sjediniti. Sipati voćni jogurt i umutiti.
3. Dve kesice želatina preliti sa
osam kašika soka od višanja i ostaviti da nabubri. Ostatak soka sipati u
krem i sjediniti. Želatin staviti na tihu vatru, da se otopi i dodati
ga, uz neprestano mućenje, u krem.
4. Duži, uzani i dublji, kalup
obložiti sa providnom folijom. Jedan deo višanja staviti po dnu kalupa
(a ostatak višanja staviti u krem), pa preko višanja sipati pripremljeni
krem. izravnati ga i ostaviti u zamrzivač, preko noći.
5. Sutradan izvaditi kalup iz zamrzivača, preokrenuti ga na tacnu za služenje i skinuti foliju. Ukrasiti po želji.
Savet
Ako ne možete da izvadite desert iz kalupa, samo malo uronite
kalup u toplu vodu i nećete imati nikakvih problema. Desert se čuva u
zamrzivaču.
Коментари
Постави коментар