Pita sa limunom
Kora:
- 250 g brašna
 - 125 g margarina
 - 1/2 kašičice soli
 - hladna voda
 
Fil:
- 600 ml vode
 - 240 g šećera
 - 100 g gustina (skrobnog brašna)
 - 3 limuna
 - 4 žumanca
 
Šam:
- 4 belanceta
 - 200 g šećera
 
Priprema
      1. Kora: Sjediniti sve sastojke za 
koru (margarin iseći na listiće) i umesiti testo. Mesiti malo duže, da 
se dobije mrvičasto testo, pa uz malo dodavanja hladne vode umesiti 
glatko testo. Testo staviti u plastičnu kesu i ostaviti ga u frižider, 
na pola sata.
     
    
      2. Posle tog vremena staviti ga 
između dva lista pek papira, pa ga razviti oklagijom, da bude veće od 
kalupa (vel. kalupa 23cm) gde će se peći. Prebaciti ga u kalup i 
formirati stranice pite. Testo izbockati viljuškom i staviti da se peče,
 na 170 stepeni. Pazite da se ne prepeče.
     
    
      3. Fil: Od 600ml vode odvojiti 100ml
 da se razmuti gustin, a ostatak vode, zajedno sa šećerom i narendanom 
koricom od 3 limuna staviti da proključa. Za to vreme umutiti 4 žumanca 
sa isceđenim sokom od 3 limuna. Kada voda proključa sipati razmućeni 
gustin i skuvati krem. Pri samom kraju skloniti sa šporeta, pa dodati 
umućena žumanca, sa sokom od limuna. Ponovo vratiti na šporet i mešati 
dok se ne zgusne.
     
    
      4. Vreo fil sipati preko mlake kore. Poravnati.
     
    
      5. Šam: Belanca umutiti u čvrsti 
šam, uz postepeno dodavanje šećera. Šam rasporediti po površini toplog 
krema, pa vratiti u zagrejanu rernu, na 140 stepeni, dok belanca ne 
porumene. Izvaditi pitu, ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, pa 
je ostaviti u frižider, do sutra. Sutradan skinuti obruč od kalupa i 
poslužiti pitu.
     
    



Коментари
Постави коментар