Posni keks na vodi
Potrebno je:
- 2 veće, potpuno zrele, banane
- 200 g šećera
- 520 g brašna (T-400)
- 50 g pečenog, mlevenog, kikirikija
- 2 kašike meda
- 1 kašika praška za pecivo
Priprema
1. Banane staviti u dublju posudu
(koja će ići na šporet) i dobro ih viljuškom izgnječiti. Dodaj šećer i
med. Sada posudu staviti u drugu šerpu, sa ključalom vodom i sve
rastopiti, na pari. Kada su se sastojci rastopili i sjedinili, izvaditi
posudu sa rastopljenim sastojcima i ostaviti da se ohladi.
2. Kada se smesa ohladila, dodajte
brašno sa pecivom i mleveni kikiriki. Dobro umesiti. Testo će biti i dalje lepljivo ali ne
dodavati dalje, mnogo, brašna, već samo da može testo da se razvije.
3. Na pobrašnjenoj radnoj površini
razviti testo, debljine 6-8 cm. Modlom (po želji) vaditi keks i ređati u
pleh, preko pek papira. Ostatak testa (kada se izvadi keks kalupom)
premesiti i ponovo razviti, pa ponoviti postupak vađenja keksa.
4. Poređani keks premazati sa
hladnom vodom i posuti šećerom u kristalu. Staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 160 C. Čim donja strana malo porumeni
vaditi keks, da bi ostao beo. Odličan je za grickanje.
Коментари
Постави коментар