Sočan, posni, kolač sa orasima i suvim grožđem
Za testo:
- 4 šoljice (od 120 ml) brašna
- 1 šoljica kokosa
- 3 šoljice griza
- 3 šoljice ulja
- 5 šoljica kisele vode
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
- 100 g suvog grožđa
- 100 g iseckanih oraha
- 1 kesica praška za pecivo
Sirup za prelivanje kolača:
- 250 g šećera
- 250 ml vode
- 2 kašike arome ruma
Za posipanje kolača:
- 50 g iseckanih oraha
Priprema
1. Ideju za ovaj kolač sam videla na sajtu Recepti i ideje, ali ja sam ga, malo, promenila i napravila kolač po svom ukusu.
2. U vanglicu staviti obično brašno,
kokos, griz, pecivo, ulje, cimet, karanfilić i kiselu vodu. Žicom za
mućenje, dobro, sjediniti sastojke. Zatim dodati suvo grožđe (prethodno
potopljeno u toploj vodi, 10 minuta i isceđeno) i iseckane orahe. Dobro sjediniti.
3. Uzeti pleh, vel 35x20 cm i
podmazati ga uljem. Sipati pripremljenu smesu i poravnati. Po površini
posuti sa 50 g iseckanih oraha i staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni.
4. Probati čačkalicom da li je kolač pečen, pa ga izvaditi da se prohladi.
5. Sirup: U manju posudu staviti
šećer i vodu, pa staviti da provri. Od momenta vrenja kuvati pet
minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati aromu ruma i vrelim sirupom preliti prohlađeni kolač. Ostaviti kolač da se,
dobro, ohladi i upije sirup.
6. Iseći ga, zatim, na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар