Sočan, posni, kolač sa orasima i suvim grožđem
Za testo:
- 4 šoljice (od 120 ml) brašna
 - 1 šoljica kokosa
 - 3 šoljice griza
 - 3 šoljice ulja
 - 5 šoljica kisele vode
 - 1 kašičica cimeta
 - 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
 - 100 g suvog grožđa
 - 100 g iseckanih oraha
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Sirup za prelivanje kolača:
- 250 g šećera
 - 250 ml vode
 - 2 kašike arome ruma
 
Za posipanje kolača:
- 50 g iseckanih oraha
 
Priprema
      1. Ideju za ovaj kolač sam videla na sajtu Recepti i ideje, ali ja sam ga, malo, promenila i napravila kolač po svom ukusu.
     
    
      2. U vanglicu staviti obično brašno,
 kokos, griz, pecivo, ulje, cimet, karanfilić i kiselu vodu. Žicom za 
mućenje, dobro, sjediniti sastojke. Zatim dodati suvo grožđe (prethodno 
potopljeno u toploj vodi, 10 minuta i isceđeno) i iseckane orahe. Dobro sjediniti. 
     
    
      3. Uzeti pleh, vel 35x20 cm i 
podmazati ga uljem. Sipati pripremljenu smesu i poravnati. Po površini 
posuti sa 50 g iseckanih oraha i staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. 
     
    
      4. Probati čačkalicom da li je kolač pečen, pa ga izvaditi da se prohladi.
     
    
      5. Sirup: U manju posudu staviti 
šećer i vodu, pa staviti da provri. Od momenta vrenja kuvati pet 
minuta. Skloniti sa vatre, pa dodati aromu ruma i vrelim sirupom preliti prohlađeni kolač. Ostaviti kolač da se, 
dobro, ohladi i upije sirup. 
     
    
      6. Iseći ga, zatim, na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар