Čoko plazma torta
Za kore:
- 15 jaja
- 15 kašika šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 6 kašika brašna
- 3 kašičice praška za pecivo
Za fil I:
- 750 ml kisele pavlake
- 200 g šećera u prahu
- 300 g mlevene plazme
Za fil II:
- 200 g belog krem šlaga
- 250 ml hladnog mleka
Za prelivanje kora:
- 600 ml čokoladnog mleka
Za premazivanje cele torte:
- 200 g belog šlag krema
- 250 ml čokoladnog mleka
- 2 kašičice kakaoa
Priprema
1. Korice: Peku se tri korice.
Dakle, za jednu koricu je potrebno: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika
mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 1 kašičica praška za pecivo. Odvojiti
belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju vanglicu i, uz postepeno
dodavanje šećera, umutiti čvrsti šam. Dodati žumanca (jedno po jedno) i
umutiti da masa postane penasta. Brašno pomešati sa pecivom i, zajedno,
sa mlevenim orasima dodati u umućena jaja. Mikserom, najmanjom brzinom,
sjediniti sastojke, muteći u jednom smeru i to od dna naviše. Stranice
pleha, vel. 34x24 cm (unutrašnje mere pleha), dobro premazati uljem, a
dno prekriti pek papirom. Sipati umućenu smesu, ravnomerno je
rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170
stepeni. Čim se korica odvoji od pleha izvaditi iz rerne (može da se
proveri i čačkalicom da li je korica pečena). Na isti način ispeći i
druge dve korice.
2. Fil I: U dublju posudu izručiti
kiselu pavlaku, dodati šećer u prahu i, blago, varjačom sjediniti.
NIKAKO ne mutiti, da se pavlaka ne bi opustila. Sipati mlevenu plazmu i,
takođe, varjačom sjediniti sve sastojke. Podeliti fil na tri dela.
Fil II: Šlag krem umutiti čvrsto sa hladnim mlekom, iz frižidera. Fil
podeliti na tri dela. Uzeti jednu koricu i staviti je na plato za tortu.
Koricu preliti (kašikom) sa 200 ml hladnog čokoladnog mleka. Preko
natopljene korice staviti 1/3 prvog fila (sa plazmom).
3. Razmazati fil, ravnomerno, preko korice, pa naneti 1/3 umućenog šlag krema (belog).
4. Nastaviti sa naizmeničnim premazivanjem jednog i drugog fila i sa ostale dve korice.
5. Za premazivanje cele torte: Šlag
krem sipati u dublju posudu, dodati kakao i sa čokoladnim mlekom,
čvrsto, umutiti. Sa pripremljenim šlagom premazati celu tortu i ukrasiti
je, po želji. Ostaviti u frižider da se dobro stegne.
Коментари
Постави коментар