Čoko plazma torta
Za kore:
- 15 jaja
 - 15 kašika šećera
 - 15 kašika mlevenih oraha
 - 6 kašika brašna
 - 3 kašičice praška za pecivo
 
Za fil I:
- 750 ml kisele pavlake
 - 200 g šećera u prahu
 - 300 g mlevene plazme
 
Za fil II:
- 200 g belog krem šlaga
 - 250 ml hladnog mleka
 
Za prelivanje kora:
- 600 ml čokoladnog mleka
 
Za premazivanje cele torte:
- 200 g belog šlag krema
 - 250 ml čokoladnog mleka
 - 2 kašičice kakaoa
 
Priprema
      1. Korice: Peku se tri korice. 
Dakle, za jednu koricu je potrebno: 5 jaja, 5 kašika šećera, 5 kašika 
mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 1 kašičica praška za pecivo. Odvojiti 
belanca od žumanaca. Belanca staviti u dublju vanglicu i, uz postepeno 
dodavanje šećera, umutiti čvrsti šam. Dodati žumanca (jedno po jedno) i 
umutiti da masa postane penasta. Brašno pomešati sa pecivom i, zajedno, 
sa mlevenim orasima dodati u umućena jaja. Mikserom, najmanjom brzinom, 
sjediniti sastojke, muteći u jednom smeru i to od dna naviše. Stranice 
pleha, vel. 34x24 cm (unutrašnje mere pleha), dobro premazati uljem, a 
dno prekriti pek papirom. Sipati umućenu smesu, ravnomerno je 
rasporediti i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 
stepeni. Čim se korica odvoji od pleha izvaditi iz rerne (može da se 
proveri i čačkalicom da li je korica pečena). Na isti način ispeći i 
druge dve korice.
     
    
      2. Fil I: U dublju posudu izručiti 
kiselu pavlaku, dodati šećer u prahu i, blago, varjačom sjediniti. 
NIKAKO ne mutiti, da se pavlaka ne bi opustila. Sipati mlevenu plazmu i,
 takođe, varjačom sjediniti sve sastojke. Podeliti fil na tri dela.
Fil II: Šlag krem umutiti čvrsto sa hladnim mlekom, iz frižidera. Fil 
podeliti na tri dela. Uzeti jednu koricu i staviti je na plato za tortu.
 Koricu preliti (kašikom) sa 200 ml hladnog čokoladnog mleka. Preko 
natopljene korice staviti 1/3 prvog fila (sa plazmom).
     
    
      3. Razmazati fil, ravnomerno, preko korice, pa naneti 1/3 umućenog šlag krema (belog).
     
    
      4. Nastaviti sa naizmeničnim premazivanjem jednog i drugog fila i sa ostale dve korice.
     
    
      5. Za premazivanje cele torte: Šlag 
krem sipati u dublju posudu, dodati kakao i sa čokoladnim mlekom, 
čvrsto, umutiti. Sa pripremljenim šlagom premazati celu tortu i ukrasiti
 je, po želji. Ostaviti u frižider da se dobro stegne.
     
    



Коментари
Постави коментар