Domaći hleb
Potrebno je:
- 900 g brašna
- 150 ml obične vode
- 300 ml gazirane vode
- 1 kockica svežeg kvasca
- 2 kašike masti
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
Priprema
1. U običnoj, toploj, vodi, sa
dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U dublju posudu staviti
brašno, dodati so, jednu kašičicu šećera, mast (ili 2 kašike omekšalog
margarina), pripremljeni kvasac, pa sa gaziranom vodom (koja je na sobnoj
temperaturi) zamesiti testo. Umešeno testo nekoliko puta (2-3) podići u
vazduh i pustiti da padne u posudu. Zvuči čudno, ali videćete koliko će
hleb, spremljen na ovaj način, biti vazdušast. Tako spremljeno testo
ostaviti na toplom da naraste.
2. Uskislo testo izručiti na
pobrašnjenu radnu površinu, premesiti i podeliti na dva dela. Svaki deo
razviti u obliku pravougaonika, 0,5 cm debljine, pa zaviti u rolnu.
Staviti u podmazani pleh i sačekati da testo naraste. Naraslo testo
zaseći nožem po površini 3-4 puta, premazati vodom i staviti da se peče,
u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Pečeni hleb umotati u
veću kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Коментари
Постави коментар