Domaći hleb
Potrebno je:
- 900 g brašna
 - 150 ml obične vode
 - 300 ml gazirane vode
 - 1 kockica svežeg kvasca
 - 2 kašike masti
 - 2 kašičice soli
 - 2 kašičice šećera
 
Priprema
      1. U običnoj, toploj, vodi, sa 
dodatkom jedne kašičice šećera, podići kvasac. U dublju posudu staviti 
brašno, dodati so, jednu kašičicu šećera, mast (ili 2 kašike omekšalog 
margarina), pripremljeni kvasac, pa sa gaziranom vodom (koja je na sobnoj 
temperaturi) zamesiti testo. Umešeno testo nekoliko puta (2-3) podići u 
vazduh i pustiti da padne u posudu. Zvuči čudno, ali videćete koliko će 
hleb, spremljen na ovaj način, biti vazdušast. Tako spremljeno testo 
ostaviti na toplom da naraste.
     
    
      2. Uskislo testo izručiti na 
pobrašnjenu radnu površinu, premesiti i podeliti na dva dela. Svaki deo 
razviti u obliku pravougaonika, 0,5 cm debljine, pa zaviti u rolnu. 
Staviti u podmazani pleh i sačekati da testo naraste. Naraslo testo 
zaseći nožem po površini 3-4 puta, premazati vodom i staviti da se peče,
 u prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. Pečeni hleb umotati u 
veću kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
     
    



Коментари
Постави коментар