Kikiriki torta
Kora:
- 3 žumanca
 - 150 g maslaca
 - 160 g šećera
 - 3 kašike kakaoa
 - 100 ml mleka
 - 250 g keksa sa kakaom (Zlatni pek - keks)
 - 150 g iseckanog kikirikija
 
Fil:
- 1 pakovanje čokoladnog krema za torte
 - 50 g mlečne čokolade
 - 50 g crne čokolade
 - 50 g maslaca
 - 50 g iseckanog kikirikija
 
...i još:
- 200 ml slatke pavlake
 - 1 kesica šlag krema sa ukusom čokolade
 - iseckani kikiriki
 - čokoladni smoki sa ukusom kikirikija
 
Priprema
      1. Dragi prijatelji, ovo je moj, 
jubilarni, 1000-ti recept, na sajtu Recepti.com (za koji ja
 uvek kažem da je najbolji). 
Preko razmene recepata upoznala sam divne ljude (istina virtuelno, mada 
sam neke upoznala i lično, što mi je posebno drago). 
     
    
      2. Kora: Keks izlomiti na sitne 
komade. Žumanca staviti u dublju posudu, dodati šećer i, penasto, ih 
umutiti. Dodati iseckani maslac, pa staviti na srednju vatru, da se 
maslac i šećer rastope, a žumanca da se termički obrade, uz neprestano 
mešanje žicom za mućenje.
     
    
      3. U 100 ml mleka rastopiti kakao. 
Kada se maslac, potpuno, rastopio dodati rastvoren kakao i nastaviti sa 
mešanjem, dok se smesa, malo, ne zgusne. Ja sam na mom šporetu 
(termostat od 0-3, stavila na 1,5) krem mešala 10-ak minuta, računajući 
od momenta dodavanja kakaoa. 
     
    
      4. Gotov krem skloniti sa vatre i, 
odmah, dodati iseckani kikiriki i izlomljeni keks. Kašikom dobro 
promešati, da se dobije jedna homogena smesa.
Uzeti kalup za tortu, sa obručem, vel. 26cm, i stranice obložiti 
providnom folijom. U pripremljeni kalup izručiti smesu sa keksom i 
kikirikijem i, kašikom, dobro ispretiskati, da se formira kora. Ostaviti
 koru da se ohladi, na sobnoj temperaturi.
     
    
      5. Fil: U dublju posudu sipati smesu
 za čokoladni krem, Dr Oetkera, dodati mleka, po uputstvu sa pakovanja, i
 umutiti krem. Mešavinu mlečne i crne čokolade rastopiti na pari, malo 
prohladiti, i dodati u krem, kao i penasto umućeni maslac. Mikserom 
dobro sjediniti. Na kraju dodati iseckani kikiriki i, kašikom, 
promešati. Napravljeni fil sipati preko, ohlađene, kore i ravnomerno 
rasporediti. Staviti u frižider, na 15 minuta.
     
    
      6. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti 
šlag. Tortu izvaditi iz frižidera i, površinu torte, premazati umućenom 
pavlakom. Tortu ukrasiti iseckanim kikirikijem i čokoladnim smokijem. 
Tortu, ponovo, vratiti u frižider i ostaviti, najmanje šest sati, da se 
fil i šlag dobro stegnu. 
     
    
      7. Zatim tortu izvaditi iz fržidera, skinuti obruč, skloniti providnu foliju i tortu prebaciti na tacnu za posluženje. 
Stranice torte premazati, umućenim, čokoladnim šlagom.  Isecite parče i uživajte.
     
    



Коментари
Постави коментар