Kikiriki torta
Kora:
- 3 žumanca
- 150 g maslaca
- 160 g šećera
- 3 kašike kakaoa
- 100 ml mleka
- 250 g keksa sa kakaom (Zlatni pek - keks)
- 150 g iseckanog kikirikija
Fil:
- 1 pakovanje čokoladnog krema za torte
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g crne čokolade
- 50 g maslaca
- 50 g iseckanog kikirikija
...i još:
- 200 ml slatke pavlake
- 1 kesica šlag krema sa ukusom čokolade
- iseckani kikiriki
- čokoladni smoki sa ukusom kikirikija
Priprema
1. Dragi prijatelji, ovo je moj,
jubilarni, 1000-ti recept, na sajtu Recepti.com (za koji ja
uvek kažem da je najbolji).
Preko razmene recepata upoznala sam divne ljude (istina virtuelno, mada
sam neke upoznala i lično, što mi je posebno drago).
2. Kora: Keks izlomiti na sitne
komade. Žumanca staviti u dublju posudu, dodati šećer i, penasto, ih
umutiti. Dodati iseckani maslac, pa staviti na srednju vatru, da se
maslac i šećer rastope, a žumanca da se termički obrade, uz neprestano
mešanje žicom za mućenje.
3. U 100 ml mleka rastopiti kakao.
Kada se maslac, potpuno, rastopio dodati rastvoren kakao i nastaviti sa
mešanjem, dok se smesa, malo, ne zgusne. Ja sam na mom šporetu
(termostat od 0-3, stavila na 1,5) krem mešala 10-ak minuta, računajući
od momenta dodavanja kakaoa.
4. Gotov krem skloniti sa vatre i,
odmah, dodati iseckani kikiriki i izlomljeni keks. Kašikom dobro
promešati, da se dobije jedna homogena smesa.
Uzeti kalup za tortu, sa obručem, vel. 26cm, i stranice obložiti
providnom folijom. U pripremljeni kalup izručiti smesu sa keksom i
kikirikijem i, kašikom, dobro ispretiskati, da se formira kora. Ostaviti
koru da se ohladi, na sobnoj temperaturi.
5. Fil: U dublju posudu sipati smesu
za čokoladni krem, Dr Oetkera, dodati mleka, po uputstvu sa pakovanja, i
umutiti krem. Mešavinu mlečne i crne čokolade rastopiti na pari, malo
prohladiti, i dodati u krem, kao i penasto umućeni maslac. Mikserom
dobro sjediniti. Na kraju dodati iseckani kikiriki i, kašikom,
promešati. Napravljeni fil sipati preko, ohlađene, kore i ravnomerno
rasporediti. Staviti u frižider, na 15 minuta.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti
šlag. Tortu izvaditi iz frižidera i, površinu torte, premazati umućenom
pavlakom. Tortu ukrasiti iseckanim kikirikijem i čokoladnim smokijem.
Tortu, ponovo, vratiti u frižider i ostaviti, najmanje šest sati, da se
fil i šlag dobro stegnu.
7. Zatim tortu izvaditi iz fržidera, skinuti obruč, skloniti providnu foliju i tortu prebaciti na tacnu za posluženje.
Stranice torte premazati, umućenim, čokoladnim šlagom. Isecite parče i uživajte.
Коментари
Постави коментар