Koh sa višnjama
Za podlogu (koru):
- 250 g petit ber keksa sa kakaom
- po potrebi mleko
Testo za koh:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 12 kašika griza
- 1 kesica praška za pecivo
Za I preliv:
- 1 l mleka
- 4 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
Za II preliv:
- 1/2 l mleka
- 2 jajeta
- 4 kašike šećera
- 1 kašika gustina
- 300 g višanja
Priprema
1. Kora: Keks samleti i zamesiti sa
mlekom, da može da se formira kora. Uzeti pleh (moj pleh je bio veločine
34 x 20 cm), podmazati ga uljem i formirati koru od keksa.
2. Testo za koh: Odvojiti belanca od
žumanaca. U dubljem sudu umutiti čvrst šne od belanaca, uz postepeno
dodavanje šećera. Zatim dodavati, jedno po jedno, žumance i na kraju
griz, pomešan sa praškom za pecivo. Sjediniti sastojke i sipati testo
preko kore od keksa.
3. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Probati čačkalicom da li je testo pečeno.
4. Preliv I: Dok se testo peče,
staviti litar mleka sa šećerom i vanilinim šećerom da proključa. Pečeno
testo izvaditi i preliti vrelim mlekom, postepeno, ne sipati odjedanput. Ostaviti da testo
upije mleko.
5. Preliv 2: Odvojiti belanca od
žumanaca. Umutiti čvrsto belanca, sa dodatkom šećera, pa dodati žumanca.
Umutiti, zatim dodati kašiku gustina i razrediti sa malo mleka, od pola
litra. Ostatak mleka staviti da prokuva. U provrelo mleko sipati masu
sa jajima, neprekidno muteći, žicom za mućenje.
6. Višnje odmrznuti, iscediti i
iseckati.
Kada se fil zgusnuo, skloniti ga sa šporeta, dodati višnje, sve dobro
sjediniti i preliti preko koha. Ostaviti da se dobro ohladi. Iseći na
kocke i uživajte u ukusu.
Коментари
Постави коментар