Pita sa spanaćem
Za testo:
- 600 g brašna
 - 1 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 50 ml ulja
 - 350 ml vode
 - 1/2 kockice kvasca
 
Za fil:
- 1/2 kg spanaća
 - 350 g sitnog sira
 - 2 jajeta
 - 1 kašika griza
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 100 ml jogurta
 - 1 kašičica soli
 
Priprema
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so,
 ulje i pripremljeni kvasac. Zamesiti, mekano, testo i odmah ga 
prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu. Podeliti ga na četiri 
jufkice, s tim da jedna bude, malo, veća od ostale tri. 
     
    
      2. Fil: Spanać, vrlo kratko, 
blanširati (staviti ga u ključalu vodu), vaditi i odmah stavljati u 
hladnu vodu, tako će spanać zadržati lepu, zelenu boju. Spanać dobro 
iscediti i sitno iseckati. Staviti ga u dublju posudu, pa dodati sve 
ostale sastojke i dobro sjediniti. Od fila odvojiti jednu četvrtinu i 
ostaviti na stranu, a ostatak podeliti na pola. Uzeti, dublju, šerpu, 
vel. 28 cm, pa joj stranice premazati uljem, a dno prekriti pek papirom.
 Uzeti prvu jufkicu i, na pobrašnjenoj radnoj površini, razviti je u 
veličini šerpe, gde će se peći. 
     
    
      3. Razvijenu koru prebaciti u, pripremljenu, šerpu. Dobro je premazati uljem i preko rasporediti pola fila. 
     
    
      4. Staviti, preko, drugu razvijenu koru, premazati je uljem, pa preko nje staviti ostatak fila i, na kraju, prekriti trećom korom. I nju premazati uljem.
     
    
      5. Četvrtu koru (koja je malo veća, od prethodne tri) razviti što duže u obliku elipse. Premazati je sa uljem, pa staviti fil, koji smo odvojili.
     
    
      6. Koru zaviti u rolat, pa je preseći po sredini, ali tako da pri vrhu ostane neisečeni deo, u dužini 2 cm.
     
    
      7. Uplesti koru, tako da isečeni deo uvek bude okrenut ka vrhu.
     
    
      8. Upletenu koru staviti, u krug, preko poređanih kora u šerpi.
     
    
      9. Ostaviti pitu da naraste, pa je 
premazati, mešavinom žumanceta i malo mleka. Po celoj površini je 
izbockati čačkalicom (da se ne bi podigla korica, prilikom pečenja).
     
    
      10. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pita 
pečena i, ako treba, prekriti je alu folijom, da ne izgori. Pečenu pitu 
izvaditi iz rerne, pokriti krpom i ostaviti 10-ak minuta. Zatim je izvaditi iz šerpe i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар