Voćna interkontinentalna torta
Za tri korice:
- 15 belanaca
 - 15 kašika šećera
 - 21 kašika mlevenih oraha
 - 12 kašika brašna
 - 3 kašičice praška za pecivo
 
Za fil:
- 1 l mleka
 - 15 žumanaca
 - 20 kašika šećera
 - 15 kašika brašna
 - 400 g putera
 
I još:
- 300 g mlevenih oraha
 - 300 g crne čokolade
 - 300 g jagoda
 
Za ukrašavanje torte:
- 1 kesica krem šlaga od jagoda
 - 2 kesice krem šlaga od čokolade
 
Priprema
      1. Korice: Od navedene količine 
materijala ispeći tri korice. Znači, za jednu koricu treba: 5 belanaca, 5
 kašika šećera, 4 kašike brašna, 7 kašika mlevenih oraha i 1 kašičica 
praška za pecivo. Umutiti dobro belanca, uz postepeno dodavanje šećera, u
 čvrsti šam. Dodati brašno sa pecivom i, mikserom na najmanjoj brzini, 
sjediniti. Na kraju dodati orahe i, takođe mikserom, sjediniti. Pleh, 
vel. 33x23 cm (unutrašnje mere), obložiti pek papirom, pemazati papir 
uljem i ravnomerno rasporediti masu sa belancima.
     
    
      2. Staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 150 stepeni. Kada korica porumeni i odvoji se od 
stranica pleha izvaditi je.
     
    
      3. Korice ređati na poleđini pleha, od 
električnog šporeta, i prekrivati ih pek papirom, tako da ne moramo 
kasnije ni sa čime da ih natapamo. Ispeći tri korice, na isti način.
     
    
      4. Fil: Od 1 l mleka odvojiti 300 
ml, a ostalo mleko i 10 kašika šećera staviti da provri. Za to vreme 
žumanca staviti u dublju posudu, dodati 10 kašika šećera i penasto 
umutiti. Dodavati brašno, iz tri puta i sjediniti. Razrediti sa 
odvojenom količinom mleka (300 ml). U provrelo mleko sipati umućena 
žumanca i skuvati gusti krem. Skuvani krem preručiti u vanglicu, pokriti
 sa providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
     
    
      5. Dok se krem hladi, jagode 
iseckati na sitne kockice, a čokoladu rastopiti na pari.
U ohlađeni krem dodati penasto umućeni puter i mikserom dobro sjediniti.
 Zatim, krem podeliti na tri dela. U jedan deo dodati rastopljenu 
čokoladu, u drugi deo dodati mlevene orahe, a u treći deo dodati 
iseckane jagode. Deo krema sa čokoladom i mlevenim orasima sjediniti 
mikserom, a deo sa jagodama sjediniti kašikom.
     
    
      6. Staviti prvu koru na plato za tortu i premazati je filom od čokolade. Preko staviti drugu koru i premazati je filom od jagoda. Na kraju staviti treću koru i premazati je filom od oraha
     
    
      7. Umutiti krem šlag od jagoda (po uputstvu sa kesice) i premazati preko krema sa orasima.
     
    
      8. Sa strane premazati krem šlagom od čokolade i ukrasiti je po ukusu.
     
    
      9. Ostaviti je preko noći u frižideru. Narednog dana je iseći na parčiće (jako lepo se seče) i uživajte.
     
    



Коментари
Постави коментар