Voćna torta sa vanil kremom
Za 4 kore:
- 12 belanaca
 - 6 žumanaca
 - 15 kašika šećera
 - 5 kašika brašna
 - 15 kašika mlevenih, ispečenih, lešnika
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Za vanilin fil:
- 6 žumanaca
 - 250 g šećera
 - 3 kesice pudinga od vanile
 - 3 kašike gustina
 - 1 l mleka
 - 1,5 margarin
 
Za voćni fil:
- 700 g voća (po izboru - ja sam stavila maline)
 - 250 g šećera
 - 2 kesice pudinga sa ukusom maline
 - 1 kašika gustina
 - 200 ml gustog voćnog soka
 
Za preliv sa čokoladom:
- 200 g čokolade za kuvanje
 - 100 g margarina
 - 8 kašika mleka
 
Za ukrašavanje:
- 400 ml slatke pavlake
 - 1 čaša kisele pavlake
 - 1 kesica šlag krema sa ukusom jagode
 - 100 g čokolade
 
Priprema
      1. Kore: Umutiti čvrsto belanca, sa 
postepenim dodavanjem šećera. Dodati jedno po jedno, žumance, uz 
neprestano mućenje. Na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i 
lešnike, pa kašikom sjediniti. 
Od ove smese u kalupu vel. 26 cm obloženog pek papirom ispeći 4 korice.
     
    
      2. Preliv sa čokoladom: Čokoladu izlomiti, iseckati margarin, preliti mlekom, pa staviti da se otopi. 
Sve četiri ispečene korice premazati otopljenom čokoladom i ostaviti da se čokolada stegne. 
     
    
      3. Vanilin fil: Od 1 l mleka odvojiti
 200 ml, a ostatak mleka zajedno sa šećerom, staviti da proključa. 
Žumanca umutiti penasto, da pobele, dodati puding i gustin, pa razrediti
 sa odvojenih 200 ml mleka. Umutiti da nema grudvica. Kada mleko 
proključa dodati smesu sa žumancima i skuvati gusti fil. Skuvani fil 
pokriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeni fil 
sjediniti sa penasto umućenim margarinom.
     
    
      4. Voćni fil: Voće mikserom 
ispasirati, zajedno sa šećerom. Preliti sa 100 ml soka i staviti na 
vatru. Puding pomešati sa gustinom i razrediti sa ostalih 100 ml soka. 
Kada voće prokuva i šećer se otopi, dodati razmućeni puding i gustin. 
Skuvati da se zgusne (vrlo brzo se skuva). Ostaviti da se ohladi. 
     
    
      5. Po vrhu (ukrašavanje):  Slatku pavlaku
 čvrsto umutiti. Dodati kiselu pavlaku i sjediniti. Šlag krem sa ukusom 
jagode čvrsto umutiti, a čokoladu otopiti na pari. Pola otopljene 
čokolade razmazati u tankom sloju, preko pek papira, visine 5 cm. Čim 
počne da se steže nožem naznačite pločice, koje će posle da se lome za 
ukrašavanje torte. 
     
    
      6. Slaganje torte: Staviti prvu 
koru, prelivenu čokoladom, na tacnu za tortu. Preko staviti 1/3 vanil 
krema, pa razmazati 1/3 voćnog fila, opet kora - vanil krem - voćni fil -
 kora - vanil krem - voćni fil - kora. Celu tortu premazati mešavinom 
slatke i kisele pavlake. Ukrasiti je šlagom od jagoda, pločicama od 
čokolade i istopljenom čokoladom.
     
    



Коментари
Постави коментар