Voćni kolač sa prelivom od vanile
Potrebno je:
- 1/2 kg kora za pitu
- 1,3 kg jabuka
- 3 kašike šećera
- 200 g oraha
- cimet
- ulje
Testo:
- 4 jaja
- 1 čaša (od 200 ml) šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika kakaoa
- 1 čaša kisele vode
Preliv:
- 1 l mleka
- 1 puding od vanile
- 6 kašika šećera
Priprema
1. Jabuke očistiti i izrendati.
Ostaviti da odstoje pet minuta, pa ih, rukom, iscediti. Pola oraha
samleti a pola sitno iseckati, pa ih pomešati. Kore podeliti na 4 dela.
2. Testo: Odvojiti belanca od
žumanaca, pa belanca, uz dodatak šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodavati
jedno po jedno žumance i mutiti da masa postane penasta. Sipati kiselu
vodu i sjediniti. Brašno, prašak za pecivo i kakao pomešati, pa dodati
umućenoj smesi i sjediniti.
3. Preliv: Puding skuvati na uobičajeni način (samo umesto dva ide jedan puding).
4. Uzeti pleh (vel. 40x22 cm),
podmazati ga uljem, pa poređati prvu 1/4 kora. Svaku koru poprskati uljem.
Preko poređanih kora staviti 1/3 jabuka,staviti deo oraha, posuti sa
jednom kašikom šećera i malo cimeta. Tako uraditi do kraja (na kraju
bude zadnja 1/4 kora). Složeni kolač iseći na kocke željene veličine.
5. Preko isečenog kolača sipati
pripremljeno testo i ostaviti da odstoji pola sata. Povremeno protresti
pleh, da bi testo svuda prodrlo.
6. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
7. Ohlađeni kolač ponovo preći nožem po isečenim delovima, pa ga preliti, vrelim, prelivom i ostaviti da se ohladi, pa poslužiti.
Savet
Savet:
Umesto jabuka mogu da se koriste i višnje, samo ih prethodno iseckati.
Коментари
Постави коментар