Voćni kolač sa prelivom od vanile
Potrebno je:
- 1/2 kg kora za pitu
 - 1,3 kg jabuka
 - 3 kašike šećera
 - 200 g oraha
 - cimet
 - ulje
 
Testo:
- 4 jaja
 - 1 čaša (od 200 ml) šećera
 - 2 kašike brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašika kakaoa
 - 1 čaša kisele vode
 
Preliv:
- 1 l mleka
 - 1 puding od vanile
 - 6 kašika šećera
 
Priprema
      1. Jabuke očistiti i izrendati. 
Ostaviti da odstoje pet minuta, pa ih, rukom, iscediti. Pola oraha 
samleti a pola sitno iseckati, pa ih pomešati. Kore podeliti na 4 dela.
     
    
      2. Testo: Odvojiti belanca od 
žumanaca, pa belanca, uz dodatak šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodavati 
jedno po jedno žumance i mutiti da masa postane penasta. Sipati kiselu 
vodu i sjediniti. Brašno, prašak za pecivo i kakao pomešati, pa dodati 
umućenoj smesi i sjediniti.
     
    
      3. Preliv: Puding skuvati na uobičajeni način (samo umesto dva ide jedan puding).
     
    
      4. Uzeti pleh (vel. 40x22 cm), 
podmazati ga uljem, pa poređati prvu 1/4 kora. Svaku koru poprskati uljem. 
Preko poređanih kora staviti 1/3 jabuka,staviti deo oraha,  posuti sa 
jednom kašikom šećera i malo cimeta. Tako uraditi do kraja (na kraju 
bude zadnja 1/4 kora). Složeni kolač iseći na kocke željene veličine.
     
    
      5. Preko isečenog kolača sipati 
pripremljeno testo i ostaviti da odstoji pola sata. Povremeno protresti 
pleh, da bi testo svuda prodrlo. 
     
    
      6. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Ispečeni kolač izvaditi i ostaviti da se potpuno ohladi.
     
    
      7. Ohlađeni kolač ponovo preći nožem po isečenim delovima, pa ga preliti, vrelim, prelivom i ostaviti da se ohladi, pa poslužiti.
     
    
Savet
     Savet:
    
     Umesto jabuka mogu da se koriste i višnje, samo ih prethodno iseckati.
    



Коментари
Постави коментар