Čokoladno voćna bomba
Za korice:
- 8 belanaca
- 70 ml ulja
- 270 g Menaž čokolade
- 200 g mlevenih lešnika
- 2 kašike ruma
- 2 kašike brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 5 kašika šećera
Za fil I:
- 8 žumanaca
- 150 g šećera
- 400 g kisele pavlake
- 200 g slatke pavlake
- 2 kesice želatina
Za fil II:
- 1 kesica krem pudinga od čokolade
- 300 ml mleka
- 200 g Menaž čokolade
- 300 ml slatke pavlake
- 1,5 kesica želatina
Voće:
- kivi
- nektarine
- višnje
- pomorandže
- trešnje
- grejpfrut
- maline
I još:
- 2 kesice preliva za torte
Priprema
1. Korice: Čokoladu i ulje otopiti
na pari i prohladiti. Belanca umutiti u čvrsti šne, uz postepeno
dodavanje šećera. Dodati otopljenu čokoladu i sjediniti. Zatim dodati
mlevene, propečene, lešnike, rum i brašno sa pecivom. Kašikom polako
sjediniti. Kalup, vel 28 cm, dobro premazati uljem i na dno staviti pek
papir. Sipati smesu i peći na 150 stepeni. Pečenu koru izvaditi i
ostaviti da se, načisto, ohladi. Ohlađenu koru preseći dva puta, da se
dobiju tri korice. Ispod svakog presecanja kora staviti papir, lakše će
se preneti i neće se lomiti.
2. Voće (količina po želji - ja sam
uzimala po 100 g od svakog voća, za fil, a posebno je za površinu torte)
iseckati i staviti u cetku.
3. Fil I: Umutiti žumanca sa
šećerom, pa smesu skuvati na pari. Ohladiti. Umutiti slatku pavlaku,
dodati kiselu pavlaku i sjediniti, mikserom, obe smese. Ubaciti ohlađeni
krem od žumanaca, pa sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa
kesice, pa i njega staviti u krem i mikserom umutiti.
4. Fil II: Puding od čokolade (Dr
Oetker - bez kuvanja) umutiti sa mlekom. Menaž čokoladu otopiti na pari i
dodati je u umućeni puding. Umutiti slatku pavlaku, pa sve sjediniti.
Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati u krem i
mikserom sjediniti.
5. Kalup (sa obručem) obložiti providnom folijom i
staviti jednu koricu. Preko staviti pola žutog fila, pa preko
rasporediti polovinu iseckanog i isceđenog voća.
6.Preko voća staviti pola čokoladnog fila.
7. Ponoviti postupak još jedanput i na kraju staviti treću koru. Ukrasiti je voćem po želji.
8. Preliv za torte pripremiti prema uputstvu sa pakovanja i preliti preko poređanog voća.
9. Ostaviti u frižider, preko noći.
Narednog dana izvaditi kalup iz frižidera, skinuti obruč, skloniti
foliju i tortu prebaciti na plato.
10. Isecite tortu i uživajte u ukusu.
Коментари
Постави коментар