Pita na moj način
Potrebno je:
- 700 g kora za pitu
Fil 1:
- 400 g sira
- 5 jaja
- 130 ml ulja
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 l kisele vode
- 2 kašičice soli
Fil 2:
- 100 g sira
- 2 jajeta
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 ml kisele vode
- 1 kašičica soli
- 70 ml ulja
Priprema
1. Od kora odvojiti 4 lista i
ostaviti na stranu. U dubljoj posudi staviti sir, pa ga viljuškom
izmrviti. Razbiti 5 jaja, dodati u sir i sve sjediniti. Na kraju dodati
130 ml ulja, 1 prašak za pecivo, 2 kašičice soli i 1/2 l kisele vode.
Sjediniti.
2. Uzeti dublju šerpu (ja sam koristila šerpu vel. 28cm) i dno prekriti pek papirom. Stranice šerpe dobro premazati margarinom.
3. Uzeti jednu, od odvojenih kora i
staviti na dno šerpe. Od ostatka kora uzimati jednu po jednu, umočiti u
pripremljeni fil, blago je na sredini zgužvati i ređati, u krug, preko
postavljene kore. Kada su se sve kore potrošile (kao i fil 1) pitu
prekriti jednom korom (od odvojenih).
4. Za fil 2 sjediniti sve sastojke i
umutiti žicom. Ostale dve kore, koje su odvojene, iskidati na sitne
komade i dodati u fil. Izmešati. Fil rasporediti preko pite, sačekati 5
minuta i peći, u prethodno ugrejanoj rerni, na 190 stepeni. Posle 15
minuta smanjiti temperaturu na 170 stepeni i peći pitu, dok ne porumeni.
5. Pečenu pitu ostaviti u rerni
10-ak minuta, pa je izvaditi. Poslužite je toplu, uz jogurt ili kiselo
mleko. Probajte, oduševićete se, jer pita je toliko vazdušasta i
narasla, da izgleda kao torta.
Коментари
Постави коментар