Zapečeni krompir sa mlevenim mesom
Potrebno je:
- 1 kg krompira
 - 300 g mlevenog mesa
 - 1 glavica crnog luka (veća)
 - 1 šargarepa
 - 50 g pirinča
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1 kašičica suvog peršuna
 - biljni začin
 - biber
 - aleva paprika
 
Smesa za prelivanje:
- 300 ml hladne vode
 - 2 kašičice gustina
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 1 jaje
 - biljni začin
 
I još:
- 200 g kačkavalja
 
Priprema
      1. Krompir oprati i zajedno sa korom staviti da se kuva, oko 15 minuta.
     
    
      2. Crni luk iseckati sitno i 
staviti, na ulju, da se dinsta. Odmah dodati mleveno meso i sitno 
iseckanu šargarepu. Dinstati dok meso ne promeni boju, pa dodati oprani 
pirinač. Na tihoj vatri pržiti 15-ak minuta, uz dodavanje, malo, vode, 
da ne zagori. Na kraju dodati sve navedene začine i dobro promešati.
     
    
      3. Smesa za prelivanje: u vodi 
razmutiti gustin, pa dodati biljni začin (po ukusu). Umutiti pavlaku i 
jaje, pa dodati u pripremljenu vodu. Sjediniti.
     
    
      4. Skuvani krompir ohladiti, pa 
oljuštiti. Oljušteni krompir iseći na kolutove. Uzeti dublju činiju (u 
kojoj će se jelo peći), sipati po dnu malo ulja, pa poređati pola 
isečenog krompira. Preko poređanog krompira izručiti smesu sa mesom i 
ravnomerno je rasporediti. Na kraju staviti drugu polovinu isečenog 
krompira.
     
    
      5. Pripremljeni krompir preliti 
navedenom smesom, pa blago promešati, da preliv svuda dospe. Preko 
narendati kačkavalj i staviti, na 200 stepeni, da se peče, oko 40 
minuta.
     
    



Коментари
Постави коментар