Zapečeni krompir sa mlevenim mesom
Potrebno je:
- 1 kg krompira
- 300 g mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka (veća)
- 1 šargarepa
- 50 g pirinča
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica suvog peršuna
- biljni začin
- biber
- aleva paprika
Smesa za prelivanje:
- 300 ml hladne vode
- 2 kašičice gustina
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 jaje
- biljni začin
I još:
- 200 g kačkavalja
Priprema
1. Krompir oprati i zajedno sa korom staviti da se kuva, oko 15 minuta.
2. Crni luk iseckati sitno i
staviti, na ulju, da se dinsta. Odmah dodati mleveno meso i sitno
iseckanu šargarepu. Dinstati dok meso ne promeni boju, pa dodati oprani
pirinač. Na tihoj vatri pržiti 15-ak minuta, uz dodavanje, malo, vode,
da ne zagori. Na kraju dodati sve navedene začine i dobro promešati.
3. Smesa za prelivanje: u vodi
razmutiti gustin, pa dodati biljni začin (po ukusu). Umutiti pavlaku i
jaje, pa dodati u pripremljenu vodu. Sjediniti.
4. Skuvani krompir ohladiti, pa
oljuštiti. Oljušteni krompir iseći na kolutove. Uzeti dublju činiju (u
kojoj će se jelo peći), sipati po dnu malo ulja, pa poređati pola
isečenog krompira. Preko poređanog krompira izručiti smesu sa mesom i
ravnomerno je rasporediti. Na kraju staviti drugu polovinu isečenog
krompira.
5. Pripremljeni krompir preliti
navedenom smesom, pa blago promešati, da preliv svuda dospe. Preko
narendati kačkavalj i staviti, na 200 stepeni, da se peče, oko 40
minuta.
Коментари
Постави коментар