Ćufte, krompir, sos - 3 u 1
Ćufte:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 1/2 kašičice crnog, mlevenog, bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica mlevenog kima
- brašno
- 400 ml vode
- 2 kašičice suvog biljnog začina
Sos:
- 2 srednje glavice crnog luka
- 4 veća čena belog luka
- 400 g šampinjona
- 1/2 kg paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica crnog, mlevenog, bibera
- 2 kašičice suvog biljnog začina
- 2 kašike brašna
- 2 srednje šargarepe
- sveže začinsko bilje (žalfija i bosiljak)
- ulje
...i još:
- 1/2 kg krompira
- 1 kašičica soli
Priprema
1. Ćufte: U odgovarajuću posudu
staviti mešano mleveno meso (svinjsko i juneće), dodati biber, suvi
biljni začin, beli luk, u prahu, i kim. Dobro, rukom, sjediniti, pa
praviti male ćuftice. Napravljene ćufte uvaljati u brašno i ostaviti na
stranu.
2. U dublju posudu sipati 400 ml
vode, dodati 2 kašičice suvog biljnog začina i staviti da provri. U
provrelu vodu ubaciti ćufte, smanjiti temperaturu i ostaviti ćufte, 10
minuta, da se kuvaju.
3. Krompir očistiti i iseći na
četvrtine. Očišćeni, i isečeni, krompir naliti vodom, posoliti i staviti
da se kuva. Skuvan krompir skloniti i procediti.
4. Sos: Na zagrejano ulje staviti,
sitno, iseckani crni i beli luk. Dinstati da luk, malo, omekša, pa
dodati očišćenu, i na krugove isečenu, šargarepu, kao i šampinjone,
presečene na pola (ako su šampinjoni veći preseći ih na 1/4). Posuti
biberom i suvim biljnim začinom, promešati i dinstati (otklopljeno), dok
ne ispari voda, koju su pečurke pustile.
5. Paradajz oljuštiti i izrendati,
pa ga dodati u smesu sa šampinjonima. Dodati i paradajz pire, promešati
i, dobro, ga sjediniti sa ostalim sastojcima. Krčkati 2-3 minuta, pa
naliti sa vodom, u kojoj su se kuvale ćufte. Dve kašike brašna
razmutiti u malo vode i sipati u sos. Dodati i sitno iseckano začinsko
bilje (količina po ukusu). Dobro sve promešati, ubaciti kuvani krompir
i, blago kašikom, promešati.
6. Rernu zagrejati na 180 stepeni.
Uzeti pleh, vel. 30x20cm, podmazati ga uljem i sipati sos sa krompirima.
Ravnomerno ga rasporediti i, po vrhu, poređati, kuvane, ćufte. Staviti
da se, jelo, zapeče.
7. Poslužiti sa salatom, po želji.
Коментари
Постави коментар