Ćufte, krompir, sos - 3 u 1
Ćufte:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
 - 1/2 kašičice crnog, mlevenog, bibera
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1 kašičica mlevenog kima
 - brašno
 - 400 ml vode
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 
Sos:
- 2 srednje glavice crnog luka
 - 4 veća čena belog luka
 - 400 g šampinjona
 - 1/2 kg paradajza
 - 2 kašike paradajz pirea
 - 1 kašičica crnog, mlevenog, bibera
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 2 kašike brašna
 - 2 srednje šargarepe
 - sveže začinsko bilje (žalfija i bosiljak)
 - ulje
 
...i još:
- 1/2 kg krompira
 - 1 kašičica soli
 
Priprema
      1. Ćufte: U odgovarajuću posudu 
staviti mešano mleveno meso (svinjsko i juneće), dodati biber, suvi 
biljni začin, beli luk, u prahu, i kim. Dobro, rukom, sjediniti, pa 
praviti male ćuftice. Napravljene ćufte uvaljati u brašno i ostaviti na 
stranu. 
     
    
      2. U dublju posudu sipati 400 ml 
vode, dodati 2 kašičice suvog biljnog začina i staviti da provri. U 
provrelu vodu ubaciti ćufte, smanjiti temperaturu i ostaviti ćufte, 10 
minuta, da se kuvaju.
     
    
      3. Krompir očistiti i iseći na 
četvrtine. Očišćeni, i isečeni, krompir naliti vodom, posoliti i staviti
 da se kuva. Skuvan krompir skloniti i procediti.
     
    
      4. Sos: Na zagrejano ulje staviti, 
sitno, iseckani crni i beli luk. Dinstati da luk, malo, omekša, pa 
dodati očišćenu, i na krugove isečenu, šargarepu, kao i šampinjone, 
presečene na pola (ako su šampinjoni veći preseći ih na 1/4). Posuti 
biberom i suvim biljnim začinom, promešati i dinstati (otklopljeno), dok
 ne ispari voda, koju su pečurke pustile.  
     
    
      5. Paradajz oljuštiti i izrendati, 
pa ga dodati u smesu sa šampinjonima. Dodati i paradajz pire, promešati 
i, dobro, ga sjediniti sa ostalim sastojcima. Krčkati 2-3 minuta, pa 
naliti sa vodom, u kojoj su se kuvale ćufte. Dve kašike brašna 
razmutiti u malo vode i sipati u sos. Dodati i sitno iseckano začinsko 
bilje (količina po ukusu). Dobro sve promešati, ubaciti kuvani krompir 
i, blago kašikom, promešati.
     
    
      6. Rernu zagrejati na 180 stepeni. 
Uzeti pleh, vel. 30x20cm, podmazati ga uljem i sipati sos sa krompirima.
 Ravnomerno ga rasporediti i, po vrhu, poređati, kuvane, ćufte. Staviti 
da se, jelo, zapeče.  
     
    
      7. Poslužiti sa salatom, po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар