Kroasani sa čokoladom
Testo:
- 750 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 100 ml piva
- 300 ml mleka
- 2 kašike šećera
Za premazivanje:
- 200 g margarina
Fil:
- 200 ml mleka
- 100 g čokolade
- 100 g šećera
- 1 kašika kakaoa
- 4 kašike gustina
Priprema
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom 2 kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno i
dodati sve navedene sastojke, uključujući i pripremljeni kvasac. Umesiti
glatko testo. Umešeno testo pokriti i ostaviti da udvostruči svoju
zapreminu.
2. Fil: Od 200 ml mleka odvojiti
malo da se rastvori gustin. Preostalo mleko staviti u šerpicu, pa dodati
šećer, izlomljenu čokoladu i kašiku kakaoa. Staviti da proključa,
povremeno mešajući. U proključalo mleko sipati razmućeni gustin i,
neprekidno mešajući, skuvati krem. Skuvani krem pokriti providnom
folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.
3. Uskislo testo prebaciti na
pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 7 jufkica. Svaku jufkicu
razviti u krug, narendati margarin (prethodno zamrznut) preko njih i
staviti jednu preko druge. Na zadnju jufkicu ne stavljati margarin. Od
tako poređanih jufkica razviti jedan veliki krug (debljina testa da bude
2 mm), koji se podeli prvo na četiri četvrtine, pa svaku četvrtinu
podeliti na šest trouglova. Na svaki trougao staviti po kašičicu fila,
tako da sav fil rasporedite na isečene trouglove. Uvijati kiflice i
stavljati ih u pleh, preko pek papira.
4. Uvijene kiflice ostaviti pola
sata da narastu. Narasle kiflice premazati mešavinom mleka i žumanceta i
staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
Ispečene kroasane možete, po želji, posuti sa prah šećerom.
Коментари
Постави коментар