Domaći hleb (2)
Potrebno je:
- 800 g brašna
- 250 ml tople vode
- 1 kockica kvasca
- 100 ml ulja
- 150 ml jogurta
- 2 kašike alkoholnog sirća
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
Priprema
1. U toploj vodi, sa jednom
kašičicom šećera, podići kvasac. U vanglicu sipati brašno, dodati ulje,
jogurt, sirće, so i kašičicu šećera. Sipati pripremljeni kvasac i
zamesiti testo. Mesiti ga, uz dodavanje brašna, dok testo ne postane
elastično. Ostaviti ga, pokriveno, na toplom mestu, da udvostruči svoju
zapreminu. Kada testo uskisne, premesiti ga i ostaviti još jedanput da
uskisne.
2. Kada je testo i drugi put
uskislo, blago rukama ga izvaditi iz vanglice i prebaciti ga u pleh,
koji je premazan margarinom. Rukama ga blago ispretiskati i formirati
testo u veličini pleha, gde će se peći. Ostaviti testo u plehu da
naraste, pa ga premazati vodom i staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 190 stepeni.
3. Pečeni hleb izvaditi iz pleha, umotati u krpu i ostaviti da se prohladi.
Коментари
Постави коментар