Kroasani
Za testo:
- 1 kg brašna
 - 300 ml mleka
 - 150 ml kisele vode
 - 50 g omekšalog margarina
 - 50 g šećera
 - 1 limun (sok)
 - 2 jajeta
 - 1 kockica kvasca
 - 2 kašičice soli
 
Za premazivanje:
- 200 g margarina
 
Priprema
      1. U toplom mleku, sa dodatkom 
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve
 navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac. Umesiti glatko testo. 
Umešeno testo staviti u kesu, pa ga ostaviti u frižider na sat vremena.
     
    
      2. Posle isteka datog vremena 
izvaditi testo iz frižidera, razviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini i
 preko narendati 200 g margarina (zamrznutog - radi lakšeg rendisanja). 
Preklopiti testo, kao pismo, i ostaviti ga u frižider na pola sata. 
Razvijanje i preklapanje testa ponoviti još dva puta (bez premazivanja i
 svaki put da se odmori u frižideru pola sata). 
     
    
      3. Posle zadnjeg odmaranja, testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na pola. 
     
    
      4. Od svake polovine testa razvući 
veliki krug, pa ga podeliti, prvo, na četiri dela, pa svaku četvrtinu 
podeliti na četiri trougla. Filovati po želji, možete i slani i slatki 
fil (pošto ima dve polovine testa). Uviti kiflice, poređati u pleh i 
ostaviti pola sata da narastu. Narasle kiflice premazati mešavinom 
žumanceta i mleka i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na
 190 stepeni. 
     
    



Коментари
Постави коментар