Kroasani
Za testo:
- 1 kg brašna
- 300 ml mleka
- 150 ml kisele vode
- 50 g omekšalog margarina
- 50 g šećera
- 1 limun (sok)
- 2 jajeta
- 1 kockica kvasca
- 2 kašičice soli
Za premazivanje:
- 200 g margarina
Priprema
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve
navedene sastojke, kao i pripremljeni kvasac. Umesiti glatko testo.
Umešeno testo staviti u kesu, pa ga ostaviti u frižider na sat vremena.
2. Posle isteka datog vremena
izvaditi testo iz frižidera, razviti ga na pobrašnjenoj radnoj površini i
preko narendati 200 g margarina (zamrznutog - radi lakšeg rendisanja).
Preklopiti testo, kao pismo, i ostaviti ga u frižider na pola sata.
Razvijanje i preklapanje testa ponoviti još dva puta (bez premazivanja i
svaki put da se odmori u frižideru pola sata).
3. Posle zadnjeg odmaranja, testo staviti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na pola.
4. Od svake polovine testa razvući
veliki krug, pa ga podeliti, prvo, na četiri dela, pa svaku četvrtinu
podeliti na četiri trougla. Filovati po želji, možete i slani i slatki
fil (pošto ima dve polovine testa). Uviti kiflice, poređati u pleh i
ostaviti pola sata da narastu. Narasle kiflice premazati mešavinom
žumanceta i mleka i staviti da se peku, u prethodno zagrejanoj rerni, na
190 stepeni.
Коментари
Постави коментар