Torta sa kokosom
Za koru:
- 250 g keksa sa ukusom kakaoa
- 100 g margarina (putera)
- 1 veća banana
- 1 kesica (50 g) krem pudinga sa ukusom vanile
- 2 kašike kokosa
- 1 kašičica ruma
- 5 kašika šećera u prahu
Za fil:
- 750 ml kokosovog mleka
- (napravljeno na domaći način)
- 60 g gustina
- 30 g brašna
- 100 g šećera
- 50 g kokosa
- 150 g margarina (putera)
- 100 g kokosa
Za glazuru:
- 100 g čokolade
- 100 g kakao krem table za kolače i torte
- 4 kašike šećera
- 8 kašika mleka
- 8 kašika ulja
I još:
- 2 kokos čokoladice (bounty)
- 150 g belog krem šlaga
Priprema
1. Uvek su me mučili recepti gde se
koristi kokosovo mleko, zato što u mom gradu nema da se kupi. Sada sam i
taj problem rešila.
Naime, pošto je meni trebalo 750 ml kokosovog mleka, sipala sam u
šerpicu 850 ml mleka i stavila 100 g kokosovog brašna. Stavila sam da
prokuva. Kada provri, skloniti sa šporeta, poklopiti i ostaviti da se
ohladi. Ohlađenu masu sam kroz veću cetku za čaj (možete i preko gaze),
dobro ispretiskala i dobila ukusno kokosovo mleko, količinu koja mi je
bila potrebna.
2. Kora: U vanglicu staviti omekšali
margarin (puter), dodati šećer u prahu i izmiksati. Zatim dodati
izgnječenu bananu i krem puding, direktno iz kesice (on se i inače ne
kuva) i dobro izmiksati. Na kraju dodati dve kašike kokosa, samleveni
keks i rum. Sjediniti mikserom, pa još malo bolje ujednačiti rukom.
Kalup sa obručem (vel.26 cm), malo podmazati uljem, pa formirati koru.
Ne mora u frižider, samo je pokriti sa providnom folijom, dok se sprema
fil, da se ne suši.
3. Fil: U dublju posudu staviti
gustin, brašno i 50 g kokosovog brašna. Od ukupne količine kokosovog
mleka (750 ml) odvojiti 200 ml i rastvoriti, odvojene, suve materije.
Ostatak mleka, zajedno sa 100 g šećera staviti da provri. Kada mleko
provri sipati rastvorenu smesu i kuvati krem, dok se ne zgusne, uz
neprekidno mešanje. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti da
se ohladi.
4. Margarin (puter) umutiti penasto.
Ohlađeni fil dodavati u margarin, kašiku po kašiku, neprestano muteći.
Na kraju dodati iseckane kokos čokoladice i varjačom pažljivo umešati,
da se ne izdrobe. Dobro umućeni krem sipati preko formirane kore i
poravnati. Staviti u frižider, dok se sprema glazura.
5. Čokoladu i kakao krem tablu
izlomiti i staviti u manju šerpicu. Ja, lično, sam uvek izbegavala krem
table da koristim, ali sa ovom kombinacijom sam jako zadovoljna. Dodati
sve navedene sastojke i na tihoj vatri, ih otapati. Kada su se svi
sastojci otopili i sjedinili, dodati još ulja, samo toliko, da može
čokolada lepo da se razlije. Skloniti sa vatre i mutiti, neprekidno 2-3
minuta. Izvaditi tortu iz frižidera i preliti sa glazurom. Vratiti
ponovo u frižider, da se dobro stegne (najbolje preko noći).
6. Sutradan izvaditi tortu iz
frižidera i dugačkim nožem napraviti krug između torte i obruča, pa
skinuti obruč. Tortu prebaciti na tacnu za posluživanje, premazati
umućenim šlagom i ukrasiti, po želji.
Коментари
Постави коментар