Slavski kolač
Za testo:
- 650 g brašna
 - 1 kockica kvasca
 - 1 jaje
 - 70 ml ulja
 - 350 ml mleka
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kašičica soli
 
Za premazivanje:
- 30 g omekšalog margarina
 
Priprema
      1. U toplom mleku podići kvasac. U 
vanglicu staviti brašno, jaje, ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac. 
Umesiti testo i ostaviti da uskisne. 
     
    
      2. Uskislo testo podeliti na tri dela. Dva dela da budu ista, a jedan deo da bude manji. 
Uzeti dublju šerpu, dobro namazati stranice margarinom, a dno obložiti pek papirom.
     
    
      3. Sada uzeti manji deo testa, 
napraviti lopticu i staviti u sredinu šerpe. Jedan, veći deo, razvucite u
 obliku pravougaonika, premazati margarinom, iseći na šest traka i uviti
 rolnice. Rolnice poređati oko kruga, u šerpi.
     
    
      4. Od drugog, većeg dela, razvući 
krug i iseći na osam trouglova. Šest trouglova (dva ostaju) premazati 
margarinom, malo zaseći vrh i umotati kiflice. Njih staviti između 
rolnica. Od preostala dva trougla napraviti 12 loptica i staviti (po 
dve) na kiflice. Ostaviti da naraste. 
     
    
      5. Dok testo odmara, napravite 
ukrase. Zamesite obično testo, od brašna i vode, i pravite ukrase po 
želji. Mesto na testu, gde ćete staviti ukras premazati belancetom. 
Nadošli kolač premazati mešavinom žumanceta i malo mleka (ukrase ne premazivati) i staviti da 
se peče, na 170 stepeni.
     
    



Коментари
Постави коментар