Slavski kolač
Za testo:
- 650 g brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 jaje
- 70 ml ulja
- 350 ml mleka
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
Za premazivanje:
- 30 g omekšalog margarina
Priprema
1. U toplom mleku podići kvasac. U
vanglicu staviti brašno, jaje, ulje, šećer, so i pripremljeni kvasac.
Umesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Uskislo testo podeliti na tri dela. Dva dela da budu ista, a jedan deo da bude manji.
Uzeti dublju šerpu, dobro namazati stranice margarinom, a dno obložiti pek papirom.
3. Sada uzeti manji deo testa,
napraviti lopticu i staviti u sredinu šerpe. Jedan, veći deo, razvucite u
obliku pravougaonika, premazati margarinom, iseći na šest traka i uviti
rolnice. Rolnice poređati oko kruga, u šerpi.
4. Od drugog, većeg dela, razvući
krug i iseći na osam trouglova. Šest trouglova (dva ostaju) premazati
margarinom, malo zaseći vrh i umotati kiflice. Njih staviti između
rolnica. Od preostala dva trougla napraviti 12 loptica i staviti (po
dve) na kiflice. Ostaviti da naraste.
5. Dok testo odmara, napravite
ukrase. Zamesite obično testo, od brašna i vode, i pravite ukrase po
želji. Mesto na testu, gde ćete staviti ukras premazati belancetom.
Nadošli kolač premazati mešavinom žumanceta i malo mleka (ukrase ne premazivati) i staviti da
se peče, na 170 stepeni.
Коментари
Постави коментар