Svinjsko meso sa krompirom u belom vinu
Potrebno je:
- 2 kg krompira
- 1,6 kg svinjskog mesa od buta
- 5 češnja belog luka
- 1 veća glavica crnog luka
- 3 veće šargarepe
- 1 vezica svežeg peršuna
- 400 ml belog vina
- 200 ml vode
- 3 kašike otopljene masti
- 300 g mesnate slanine
- biber
- suvi biljni začin
Priprema
1. Krompir očistiti i iseći na
krugove, debljine 0,5 cm. Beli luk i peršun sitno iseckati, crni luk
iseći na rebarca a šargarepu na krugove. U veću vanglicu staviti krompir
i pripremljeno povrće. Posuti začinom i biberom, pa rukom dobro
izmešati. Mast otopiti, preliti preko krompira i još jednom izmešati.
2. Svako parče mesa posuti biozačinom i biberom. Slaninu iseći na šnitove.
3. U dublji, dobro podmazani, pekač
staviti 1/3 krompira sa povrćem, pa preko rasporediti pola začinjenog
mesa. Ide druga 1/3 krompira i preko ostatak mesa. Završavamo sa zadnjom
1/3 krompira. Pomešati belo vino i vodu, i sa strane, sipati u pekač.
Tečnost treba da dođe do zadnjeg reda krompira (ne da prelije krompir).
Po vrhu poređati isečenu slaninu. Poklopiti i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni.
4. Jelo peći 90 minuta. Posle datog
vremena, izvaditi pekač, skloniti poklopac i vratiti u rernu, da se
krompir zapeče, oko 15-ak minuta. Poslužiti uz salatu, po želji.
Коментари
Постави коментар