Svinjsko meso sa krompirom u belom vinu
Potrebno je:
- 2 kg krompira
 - 1,6 kg svinjskog mesa od buta
 - 5 češnja belog luka
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 3 veće šargarepe
 - 1 vezica svežeg peršuna
 - 400 ml belog vina
 - 200 ml vode
 - 3 kašike otopljene masti
 - 300 g mesnate slanine
 - biber
 - suvi biljni začin
 
Priprema
      1. Krompir očistiti i iseći na 
krugove, debljine 0,5 cm. Beli luk i peršun sitno iseckati, crni luk 
iseći na rebarca a šargarepu na krugove. U veću vanglicu staviti krompir
 i pripremljeno povrće. Posuti začinom i biberom, pa rukom dobro 
izmešati. Mast otopiti, preliti preko krompira i još jednom izmešati.
     
    
      2. Svako parče mesa posuti biozačinom i biberom. Slaninu iseći na šnitove.
     
    
      3. U dublji, dobro podmazani, pekač 
staviti 1/3 krompira sa povrćem, pa preko rasporediti pola začinjenog 
mesa. Ide druga 1/3 krompira i preko ostatak mesa. Završavamo sa zadnjom
 1/3 krompira. Pomešati belo vino i vodu, i sa strane, sipati u pekač. 
Tečnost treba da dođe do zadnjeg reda krompira (ne da prelije krompir). 
Po vrhu poređati isečenu slaninu. Poklopiti i staviti da se peče, u 
prethodno zagrejanoj rerni, na 200 stepeni. 
     
    
      4. Jelo peći 90 minuta. Posle datog 
vremena, izvaditi pekač, skloniti poklopac i vratiti u rernu, da se 
krompir zapeče, oko 15-ak minuta. Poslužiti uz salatu, po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар