Vatrena piletina
Potrebno je:
- 1/2 kg belog pilećeg mesa (otkošćenog)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 3 veća češnja belog luka
- 2 veće crvene paprike
- 1 ljuta paprika
- 400 g pelat paradajza
- 3 kašike paradajz pirea
- 120 ml vode
- 1 kašičica šećera
- 100 g milerama
- ulje
Začini:
- 1 kašika, sveže, izrendanog đumbira
- 1 kašičica mlevenog korijandera
- 1 kašičica mlevenog kima
- 1 kašičica mlevenog, ljutog, crvenog bibera
- 1/2 kašičice kurkume
- 1/3 kašičice mlevenog, crnog, bibera
- 2 kašičice suvog bljnog začina
Priprema
1. Pileće meso iseći na kocke, crni i
beli luk, kao i ljutu papriku, sitno iseckati, a crvenu papriku iseći
na trake. Pelat paradajz izručiti u, odgovarajuću, posudu i iseckati.
2. U dublji tiganj (ja sam koristila
vok tiganj) sipati ulje i staviti da se ugreje. Na zagrejano ulje
staviti pileće meso da se prži. Kada meso porumeni izvaditi ga u tanjir,
rešetkastom kašikom.
3. U masnoći, gde se meso pržilo,
dodati crni luk i dinstati da luk porumeni, oko osam minuta. Zatim
dodati, iseckani, beli luk i izrendan đumbir. Krčkati dva minuta, pa
ubaciti crvenu i ljutu papriku. Nastaviti krčkanje, još, dva minuta.
4. Zatim posuti začinima
(korijander, kim, crveni biber, kurkuma, crni biber i suvi biljni
začin). Sve dobro promešati, pa dodati iseckan pelat paradajz, vodu,
paradajz pire i šećer. Promešati i, kada dođe do vrenja, vratiti meso, u
tiganj. Poklopiti i, na tihoj temperaturi, krčkati deset minuta.
5. Zatim dodati mileram, promešati, da se mileram rastopi, i poslužiti, sa prilogom po želji (pirinač ili krompir pire).
Коментари
Постави коментар