Barena somborka u paradajz sosu

Potrebno je:

  • 2 kg paprika (somborke)
  • 2,5 kg paradajza
  • 200 g šećera
  • 50 g soli
  • 300 ml vinskog sirća
  • 100 ml ulja
  • 1/2 kesice konzervansa
  • 1 vezica celerovog lišća
  • 1 manja glavica belog luka
  • 1/2 kesice bibera u zrnu
  • 2 listića lorbera

Priprema

1. Somborke očistiti od semenki i preseći je na četiri dela (po dužini).
2. Paradajz oljuštiti i sitno ga iseći. Isečeni paradajz rukama izgnječiti, pa ga staviti u dublju šerpu, za barenje. Uključiti šporet i paradajz neka vri, na tihoj temperaturu, 20 minuta. Povremeno promešati.
3. Dok čekamo paradajz, beli luk očistiti i sitno ga iseckati. Iseckati i celerovo lišće.
4. Posle 20 minuta, od vrenja paradajza, dodati šećer, so, sirće, ulje, biber i lorber. Mešati da se šećer i so otope. U ovom sosu ubacivati isečene somborke (koliko rukama zahvatite), pritisnuti ih viljuškom, da sve budu ispod tečnosti. Bariti ih samo 1-2 minuta i odmah vaditi u dublju posudu sa poklopcem. Tako uraditi dok ima paprika.
5. Zatim u sos dodati konzervans, iseckani beli luk i iseckano celerovo lišće. Ostaviti da proključa, isključiti i ostaviti na toplom šporetu.
6. Uzeti pet tegli (od 1 l) i ravnomerno rasporediti, vruće, obarene paprike. Pritisnuti ih sa plastičnim pritiskivačem, pa ih naliti sa vrelim sosom od paradajza. Dobro ih zatvoriti, poređati u odgovarajuću posudu i umotati u ćebe. Ostaviti da se ohlade, pa odložiti sa ostalom zimnicom.

Коментари

  1. Dopada mi se recept, ali ja bih izbacila konzervans. Gotovu salatu bihu zatvorenim teglama pasterizovala, tako radim sa svom zimnicom, probaj draga, neće se pokvariti

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови