Barena somborka u paradajz sosu
Potrebno je:
- 2 kg paprika (somborke)
- 2,5 kg paradajza
- 200 g šećera
- 50 g soli
- 300 ml vinskog sirća
- 100 ml ulja
- 1/2 kesice konzervansa
- 1 vezica celerovog lišća
- 1 manja glavica belog luka
- 1/2 kesice bibera u zrnu
- 2 listića lorbera
Priprema
1. Somborke očistiti od semenki i preseći je na četiri dela (po dužini).
2. Paradajz oljuštiti i sitno ga
iseći. Isečeni paradajz rukama izgnječiti, pa ga staviti u dublju šerpu,
za barenje. Uključiti šporet i paradajz neka vri, na tihoj temperaturu,
20 minuta. Povremeno promešati.
3. Dok čekamo paradajz, beli luk očistiti i sitno ga iseckati. Iseckati i celerovo lišće.
4. Posle 20 minuta, od vrenja
paradajza, dodati šećer, so, sirće, ulje, biber i lorber. Mešati da se
šećer i so otope.
U ovom sosu ubacivati isečene somborke (koliko rukama zahvatite),
pritisnuti ih viljuškom, da sve budu ispod tečnosti. Bariti ih samo 1-2
minuta i odmah vaditi u dublju posudu sa poklopcem. Tako uraditi dok ima
paprika.
5. Zatim u sos dodati konzervans,
iseckani beli luk i iseckano celerovo lišće. Ostaviti da proključa,
isključiti i ostaviti na toplom šporetu.
6. Uzeti pet tegli (od 1 l) i
ravnomerno rasporediti, vruće, obarene paprike. Pritisnuti ih sa
plastičnim pritiskivačem, pa ih naliti sa vrelim sosom od paradajza.
Dobro ih zatvoriti, poređati u odgovarajuću posudu i umotati u ćebe.
Ostaviti da se ohlade, pa odložiti sa ostalom zimnicom.
Dopada mi se recept, ali ja bih izbacila konzervans. Gotovu salatu bihu zatvorenim teglama pasterizovala, tako radim sa svom zimnicom, probaj draga, neće se pokvariti
ОдговориИзбришиHvala Gvozdena, probaću sa sledećom zimnicom.
ОдговориИзбриши